Advokat Ifet Feraget - Od Pribea očekujem konkretne mjere - u protivnom, napuštajmo ovu zemlju

Advokat Ifet Feraget  - Od Pribea očekujem konkretne mjere - u protivnom, napuštajmo ovu zemlju

Advokat Ifet Feraget kaže da od predstojećeg izvještaja njemačkog pravnog stručnjaka Rajnharda Pribea o stanju u pravosuđu BiH očekuje konkretne mjere i poteze koji će, na kraju, dovesti do utvrđivanja odgovornosti svih koji su bili umiješani u slučajeve ubistava Davida Dragičevića i Dženana Memića.

Feraget za Insajder kaže da još nije dobio zvaničan poziv za učešće na konferenciji i javnoj raspravi o stanju u pravosuđu BiH, koja će 20. novembra biti održana u Sarajevu, a koja bi, prema najavama, trebalo da predstavlja posljednju pripremu uoči predstavljanja Pribeovog izvještaja.

- Još uvijek nemam zvaničan poziv, ali naravno da očekujem da ću ga dobiti. Na određeni način ponosan sam što smo čitavu ovu stvar digli na tako visok nivo. Krajnji cilj je, kao što sam već više puta rekao, da niko od onih tužilaca i pripadnika MUP-a koji su radili na slučajevima Dragičević i Memić ne smije ostati mimo zakona i da njihova odgovornost mora biti utvrđena - ističe Feraget.

On podsjeća na to da je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu u predmetu ubistva Dženana Memića, odnosno, kako kaže, organizovanog kriminala vezanog za istragu u tom predmetu. 

- Moj cilj je da se to isto desi i sa predmetom Davida Dragičevića. Više puta je glavna državna tužiteljka rekla da očekuje da joj taj predmet bude dostavljen na pregled i ocjenu. To se još uvijek nije desilo i za to ne postoje nikakvi pravni razlozi. Očekujem da i predmet Davida Dragičevića dođe na Tužilaštvo BiH, koje je jedino stvarno nadležno da procesuira oba ta slučaja. Oni koji su upetljani u taj slučaj ne mogu sami sebe istraživati. U tom smislu od gospodina Pribea i njegovog izvještaja očekujem konkretne poteze, jer ako to ostane na nivou akademske rasprave onda će nam to biti poruka Evropske unije da svi zajedno napustimo ovaj prostor koji nema apsolutno nikakvu perspektivu ni budućnost. To se ne smije dogoditi, jer Ustav garantuje svakom građaninu pravo na život, kao i sva druga prava - kaže Feraget.

Izvor: insajder.in

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks