Afera Kramar - UIO ranije oduzimala vozila - Jesu li veliki uvoznici zaštićeni

Afera Kramar - UIO ranije oduzimala vozila - Jesu li veliki uvoznici zaštićeni

Inforadar je u ponedjeljak, 9. septembra, objavio veliku priču o tome da više od 700 vozila koje je AS Kramar iz Ljubuškog tokom 2017. i 2018. godine uvezao u BiH nisu imala uredan obrazac EUR1 kojim se ostvaruje povlastica i ne plaća carina, zbog čega je budžet BiH (bio) u višemilionskom gubitku.

Osnovi sud u Banja Luci u oktobru 2018. godine donio je presudu i izrekao “zaštitnu mjeru” oduzimanja vozila ženi iz Gradiške (ime poznato redakciji) po zahtjevu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za pokretanje prekršajnog postupka.

Presuda je uslijedila nakon što je UIO BiH utvrdila da je ona “izbjegla plaćanje uvoznih carinskih dadžbina” na uvezeno vozilo, pa je ova majka dvoje djece, osim same kazne koju je morala retroaktivno da plati – prema Članu 19 Zakona o carinskim prekršajima BiH platila i najvišu moguću cijenu tako što joj je oduzeto vozilo za čiju je kupovinu, nesumnjivo, morala da izdvoji cijeli ili dobar dio porodičnog budžeta.

Međutim, u našoj državni mnogi zakoni i pravila važe i primjenjuju se prema onim malim, a sasvim druga vrijede za one “velike”, kao što se očito radi u slučaju izricanja kazni prema velikim uvoznicima automobila iz država EU što su, na ovaj ili onaj način, izbjegli da plate carinu (odnosno, prema onim što su imali neuredan Obrazac EUR1, kojim se ostvaruje povlastica i ne plaća carina).

S tim u vezi podsjećamo da je Inforadar u ponedjeljak, 9. septembra, objavio veliku priču o tome da više od 700 vozila koje je AS Kramar iz Ljubuškog tokom 2017. i 2018. godine uvezao u BiH nisu imala uredan obrazac EUR1 kojim se ostvaruje povlastica i ne plaća carina, zbog čega je budžet BiH (bio) u višemilionskom gubitku.

Kako smo naveli, sve je upućivalo na to da ova velika afera bila zataškana jer se državna carina (UIO BiH) do početka istraživanja Inforadara, odnosno našeg otkrivanja afere, zvanično nije oglašavala u vezi s ovim slučajem. Sama ta činjenica samo po sebi je vrlo indikativna, budući na uobičajenu praksu UIO i njihovo striktno oglašavanje u svim ranijim, višestruko benignijim slučajevima utaje poreza ili kriminala druge vrste.

Kramar je u međuvremenu počeo da plaća milionske carinske dažbine (oko 1,7 miliona KM do danas), međutim UIO u ovom slučaju nije pokrenuo postupak zaplijene uvezenih automobila, što je proces koji bi nanio enormnu višemilionsku štetu ovoj autokući.

Kramar je u međuvremenu uputio i “demanti” koji je bio ništa drugo do potvrda naše priče i pravdanje u stilu “jesmo mi, ali su i drugi” samim priznanjem “da probleme sa EUR1 imaju svi, a da se proziva samo Kramar”, u kojem je tek napravljena nova promocija ove auto-kuće.

Ono što je, između ostalog, vrlo indikativno u “demantiju” Kramara jeste poruka njihovim kupcima da će im “oni dati gratis dva na svako oduzeto vozilo”, čime su posredno dali do znanja kako su uvjereni da UIO neće pokrenuti postupak zaplijene vozila za koja nije plaćena carina, a šta je urađeno u slučaju majke dvoje djece iz Gradiške i još stotina drugih fizičkih i pravnih lica iz BiH.

Inforadar je, s tim u vezi, u sjedište UIO BiH uputio i pitanja: da li je UIO ikada ranije, a prije slučaja “Kramar”, tek retroaktivno naplaćivala carinske obaveze, ili je izricana i mjera oduzimanja vozila, odnosno, da li će se UIO u slučaju “Kramar” postaviti i djelovati prema Članu 19 Zakona o carinskim prekršajima BiH, koji predviđa “zaštitnu mjeru oduzimanja predmeta” (u ovom slučaju vozila)?

Do zaključenja ovog teksta nije nam odgovoreno, a mi ćemo u narednim danima očekivati odgovore UIO koje ćemo odmah potom objaviti.

Izvor: inforadar.ba

DEMANT AS KRAMAR (u cjelosti)

ZA SVAKO VOZILO ODUZETO U KRAMARU, KUPAC DOBIJA DVA GRATIS

Problem s EUR1 imaju svi prodajni saloni u BiH, a proziva se samo Auto salon Kramar

“Kako bismo dokazali ispravnost našeg poslovanja spremni smo svakom kupcu kojem automobil bude oduzet darovati ne jedno, nego dva vozila, izjavio je direktor Auto salona Kramar Andrija Zovko.

Auto salon Kramar je kompanija koja u potpunosti posluje u skladu sa zakonskim propisima i svi naši postojeći i budući kupci ne trebaju brinuti, jer nam je transparentnost poslovanja primarna i upravo smo na toj praksi izgradili prepoznatljivo ime. Naši kupci su to prepoznali te smo zbog spomenutih vrijednosti već godinama na vodećoj poziciji na tržištu i kontinuirano širimo svoje poslovanje.

Upravo zbog toga želimo javnosti razjasniti neistinite navode koji su se pojavili u javnom prostoru. Još 2016. godine institucije u BiH su informirane kako se više neće izdavati potvrde proizvođača da se radi o proizvodu porijeklom iz EU, temeljem koje se kasnije izdavao EUR1 obrazac. Kao obrazloženje navode da to više nije praksa, kao i da BiH jedina traži ovakve provjere te da se radi o nepotrebnom administrativnom opterećivanju, s obzirom na to da se EUR1 obrasci mogu izdati i na temelju drugih dokumenata, a ne samo na temelju potvrde proizvođača.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH inzistira na provjerama EUR1 obrazaca, a spomenute automobilske tvrtke ne žele na zahtjev jedne institucije iz BiH izdavati naprijed navedene potvrde jer, na kraju krajeva, svako vozilo ispod šasije ima svoje podrijetlo i zemlju proizvodnje. Nadalje, belgijski carinski organi, koji su izdali sporne EUR 1 obrasce, nakon zahtjeva za provjeru istih dostavljaju odgovor da su obrasci ovjereni greškom njihovog djelatnika, bez konkretnih navoda o kakvoj grešci je riječ. Nakon ovakvog odgovora, odnosno potvrde belgijskih carinskih organa kako je sve posljedica njihove greške, UNO odlučuje da Kramar mora platiti 1,7 milijuna KM, odnosno mora platiti grešku belgijskih carinskih organa.

Prema Zakonu o carinskoj politici BiH članak 213. naknadno se knjiženje, odnosno naknadna naplata uvoznih dažbina, ne vrši kada su potvrde o porijeklu izdali carinski organi zemlje izvoznice. Ukoliko se u okviru naknadne provjere utvrdi da te potvrde o porijeklu nisu mogle biti izdane, uvoznik objektivno nije znao niti mogao znati te okolnosti. Kao uvoznik postupali smo u dobroj vjeri i prema potvrdama koje su carinski organi izdali, vjerujući da su prije toga izvršili potrebne provjere.
Nadalje, Zakonom o carinskoj politici BiH niti u jednoj odredbi postupka naknadne naplate uvoznih dažbina nije navedeno oduzimanje robe, čime su napisi koji su objavljeni evidentno neistiniti i imaju za svrhu dovođenje u nedoumicu i zastrašivanje kupaca te narušavanje naše reputacije.

Dokaz o svim plaćenim obvezama po osnovu indirektnih poreza, ostalih prihoda i taksi
definiranih odredbama dostavljamo u prilogu ovog teksta. Auto salon Kramar već niz godina vozila nabavlja od renomiranih europskih dobavljača, sa svim pripadajućim jamstvima o porijeklu vozila i kilometraži. Auto salon Kramar svim potencijalnim kupcima daje na uvid broj šasije vozila preko kojeg može provjeriti svu povijest
vozila u ovlaštenom servisu ili na internetu prije kupovine.

Znamo da uspjeh nije vrlina koja se na našem području cijeni, već se svim sredstvima žele ocrniti oni koji su uspješni, no nama je naša reputacija jako važna, a znamo koliko truda ulažemo u kvalitetu i odnosom prema kupcima i partnerima. Stoga nećemo dopustiti, usprkos učestalim pritiscima, narušavanje ugleda i nanošenje štete tvrtki koja uspješno posluje već 15 godina.

Portali koji redom objavljuju isti, neistinit članak, žele naštetiti Auto salonu Kramar, svim njegovim podružnicama u BiH ali i izvan nje, kao i svim zaposlenicima, partnerima i kupcima. Ovo predstavlja otvorenu zloupotrebu javnog medijskog servisa u svrhe huškanja i stvaranja atmosfere javnog linča. Molim stoga sve novinare da se u svom radu pridržavaju načela objektivnosti, nepristranosti, objavljivanja istinitih i provjerenih informacija, te da izbjegavaju sadržaje usmjerene na stvaranje mržnje i netrpeljivosti. Ovi su principi, svi do jednog, prekršeni ovakvim “izvještavanjem”, u kojem se nas optužuje na temelju navodne dokumentacije određenih službi.

U skladu s gore navedenim, u potpunosti odbacujemo sve tvrdnje iznesene u originalnom članku i tražimo javnu ispriku te objavu demanta s istom vidljivošću koju je imao originalni sadržaj.

Za Klijenta Auto salon Kramar
Marina Bolanča
Abeceda komunikacije d.o.o,
M. + 385 91 7912 570
[email protected]

Izvor: Infomedia Balkan