Afera -pelena- potresa Srpsku: Lukendić, Zeljković, Kusturić se udružili da pljačkaju narod (Video)

Afera -pelena- potresa Srpsku: Lukendić, Zeljković, Kusturić se udružili da pljačkaju narod (Video)

Tatjana Berić iz Banjaluke donijela je sporne albanske pelene, kako kaže, najlošijeg kvaliteta do sada, pred zgradu Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Kaže da propustljivost od jedne kapi, umjesto šest, dovodi do toga da je stalno mokra.

"Ovo nije ništa, najlošiji kvalitet. Odmah sve propuste. Pored toga što sam stalno mokra, meni ne može ni biti dvije pelene, minimalno 4 - 5 dnevno.", kaže Tatjana Berić, koja koristi pelene.

 Nakon što je 1. januara ove godine donesen novi Pravilnik o pravu na medicinska sredstva, pacijenti koji su primorani da nose pelene tvrde da imaju pravo samo na jednu vrstu. Željko Miljević, otac djeteta sa teškom mentalnom paralizom, kaže da pored propuštanja, korisnici dobijaju i zdravstvene probleme od albanskih pelena.

"Meni je dijete bolesno. Kako ja njemu da stavim ovo. Ima i zdravstvene probleme, osipa se od pelena stalno.", kaže Željko Miljević. 

Draško Stanivuković, koji je stao uz korisnike ovih pelena ispred Fonda, tvrdi da je cilj isključivo profit pojedinaca. Firma Eko – piramida inžinjering je dobila ekskluzivno pravo na uvoz pelena iz Albanije, tvrdi Stanivuković, i podsjeća da je na njenom čelu istovremeni direktor i Fudbalskog kluba Borac, Dejan Lukendić.

"Dejan Lukendić, Vico Zeljković, Dejan Kusturić, svi su se oni udružili da pljačkaju ovaj jadni narod. Njihove veze su neraskidive i dolaze do srpskog člana Predsjedništva BiH.", poručuje Draško Stanivuković, poslanik PDP -  a u NSRS. 

Dok Draško Staniuvković najavljuje i krivične prijave, Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS poručuju da iza PDP – ovog narodnog poslanika stoje lobiji kojima je, kako kažu, odgovaralo tržište pelena s duplo većim cijenama. Odbacuju sve Staniuvkovićeve tvrdnje s porukom da će provjeriti kvalitet albanskih pelena.

-Fond ne štiti i ne favorizuje nijednog dobavljača i proizvođača, niti se rukovodimo profitom, već isključivo, po zakonu, sprovodimo aktivnosti za koje smo nadležni, poput javnih nabavki, a na ponude, njihov kvalitet i sl. ne možemo da utičemo.

Na javnom tenderu za nabavku pelena koju je sproveo Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske izabrana su tri, ne samo jedan dobavljač, a riječ je o pelenama proizvođača iz Italije, Poljske i Albanije, koje su registrovane u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Agencija za lijekove je nadležna za kontrolu medicinskih sredstava i samo sredstva koja ispunjavaju kriterijume kvaliteta i bezbjednosti mogu biti registrovana i dobiti dozvolu za promet u BiH.", poručuju iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

U Ministarstvu zdravlja RS su na sastanak u Vladu Srpske pozvali predstavnike Saveza udruženja za pomoć mentalno i nedovoljno razvijenim licima RS koji su takođe tražili da se novi Pravilnik o pravu na medicinska sredstva stavi van snage. I oni potvrđuju da su pelene lošeg kvaliteta, te da su osuđeni samo na te iz Albanije.

"Mi smo bili na sastanku u Ministarsvu zdravlja i socijalne zaštite RS, imamo neku okvirnu dinamiku i očekujemo da se ovo pitanje riješi institucionalno.", poručuje Gospava Rađen Radić, predsjednik Saveza Menerali. 

"Kvalitet medicinskih sredstava i lijekova provjerava Agencija za lijekove BiH, ali mi ćemo svakako u razgovoru sa drugim instuticjma i korisnicima probati da riješimo ovaj problem." kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Iako su institucije Srpske odgovornost prebacile na Agenciju za lijekove BiH, iz Agencije im poručuju da očigledno nemaju kompletnu informaciju.

Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove BiH poručuje da Agencija nije zadužena za kontrolu kvaliteta lijekova i medicinskih sredstava u smislu laboratorijskog ispitivanja. Oni puštaju na tržište BiH, poručuje Zolak, one firme koje ispunjavaju minimum uslova koji se propisuje.  

 Korisnici pelena za djecu i odrasle poručuju da niko nije ni želio promjenu starog Pravilnika, kojim su mogli da biraju pelene koje žele od više različitih proizvođača, kao i da uzmu skuplje pelene ako žele, a refundaciju novca do određene sume su dobijali iz Fonda.

VIDEO:

Izvor: BN TV