Ajkula iz Mesina ponovo ujeda – Nibali osvojio La Primaveru

Ajkula iz Mesina ponovo ujeda – Nibali osvojio La Primaveru

Biciklista Bahrein Meride Vinčenco Nibali pobednik je prvog klasika u sezoni Milan-San Rema u dužini od 294 kilometra.

Do prvog trijumfa na "La Primaveri" Nibali je došao zahvaljujući sjajno tempiranom napadu na poslednjem usponu staze – čuvenom Pođu.

Posle njegovog napada na Pođu usledio je spust do završnice, a s obzirom da je ovo disciplina (spust) u kojoj je "ajkula iz Mesine" među najboljima na svetu i ne čudi što je uspeo solo da dođe do cilja.

Velika grupa pokušala je sve kako bi stigla osvajača Đira d'Italije, Tur d'Fransa i La Vuelte, međutim nije uspela u tome. 

Drugi na cilj stigao je mladi biciklista Mičelton-Skot ekipe Kaleb Juan, treći je završio Arno Demar, dok su prvih deset još kompletirali Aleksandar Kristof, Jirgen Roelandts, Peter Sagan, Majkl Metjus, Magnus Kort Nilse, Soni Kolbreli i Džasper Stujven.

Nibali, jedan od najsupešnijih biciklista današnjice, trijmfovao je na domaćem terenu i ovo je prvi put još od 2006. godine da je na Milano-San Remu pobedio domaći biciklista. 

Poslednji koji je to uspeo bio je Filipo Pocato, dok je godinu pre njega pobedio Alesandro Petaki. Najviše pobeda na "La primaveri" ima Edi Merks (7), šest ima Kostante Đirardengo, dok su po četiti puta osvajali Erik Zabel i Đino Barteli. 

Aktuelni svetski šampion Peter Sagan ponovo nije uspeo da osvoji ovu prestižnu trku, dok je Mark Kevendiš nažalost doživeo težak pad. 

Poslednjih nekoliko pobednika na Milan-San Remu:
2004. Oskar Freire (Rabobank)
2005. Alesandro Petaki (Fasa Bortolo)
2006. Filipo Pocato (Kvik-step)
2007. Oskar Freire (Rabobank)
2008. Fabijan Kanćelara (Tim CSC)
2009. Mark Kevendiš ( Tim Kolumbija)
2010. Oskar Freire (Rabobank)
2011. Metju Gos (HTC)
2012. Sajmon Gerans (Grinedž)
2013. Đerald Ciolek (MTN-Kubeka)
2014. Aleksander Krisof (Katjuša)
2015. Džon Degenkolb (Džajant-Alpecin)
2016. Arno Demar (FDJ)
2017. Mihal Kvjatkovski (Skaj)
2018. Vičenco Nibali (Bahrein Merida)

 

Foto: EPA-EFE/DARIO BELINGHERI

Izvor: B92