Akcije Boeinga potonule nakon tragedije u Etiopiji

Akcije Boeinga potonule nakon tragedije u Etiopiji

Akcije američke kompanije Boeing pale su skoro deset odsto na trgovanju prije zvaničnog otvaranja berze.

Sve se desilo nakon što su neki avio-prevoznici odlučili da prizemlje Boeingove putničke avione 737 Max 8 poslije druge tragične nesreće takve letilice u samo pet mjeseci, prenosi B92.

Ako bi se akcije zadržale na tom nivou i za vrijeme redovnog trgovanja, bio bi to najveći pad dionica Boeinga u skoro dvije decenije, kojim bi se zaustavio njihov uzlet tokom kojeg su u nešto više od tri godine utrostručile vrijednost, do rekordnih 446 USD prošle sedmice. 

Boeing 737 Max 8 avio-kompanije Ethiopian Airlines srušio se u nedjelju nakon polijetanja iz Adis Abebe za Najrobi, pri čemu je poginulo svih 157 ljudi koji su bili u avionu. 

Isti model, kojim je letio avio-prevoznik Lion Air, pao je u more blizu obala Indonezije prošlog oktobra odnijevši 189 života. 

Kineski vazduhoplovni regulator naložio je avio-operaterima te zemlje da prizemlje 100 aviona Boeing 737 Maks 8, dodajući da će biti u kontaktu s Federalnom upravom za vazduhoplovstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Boeingom u vezi obnove letova koje će pokrenuti tek kada se uvjere da su preduzete mjere koje garantuju bezbjednost letova. 

Istovremeno, akcije evropskog rivala Airbus su porasle danas 0,5 odsto.


Izvor: b92