Ako pristane na ANP, Dodik je politički mrtav

Ako pristane na ANP, Dodik je politički mrtav

Politički analitičar Cvijetin Milivojević tvrdi da ne postoji šansa da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prihvati dalje približavanje BiH NATO, jer bi to, prema njegovim riječima, značilo i definitivan kraj Dodikove političke karijere.

Milivojević za Insajder, između ostalog, kaže da eventualnu odluku o prihvatanju slanja ANP-a u sjedište NATO u Briselu sprski član Predsjedništva BiH "ne bi mogao da odbrani na bilo koji način", uzimajući u obzir neke ranije poltičke transformacije kroz koje je, kaže kaže, Dodik prolazio u prošlosti.

- Ukoliko bi Dodik prihvatio NATO integracije on bi time završio svoju političku karijeru. On je već napravio jedan veliki politički zaokret u odnosu na Dodika iz devedesetih ili Dodika s početka 2000-ih. Praviti još jedan zaokret nije uspjevalo ni mnogo većim političarima od Dodika - kaže Milivojević.

On, takođe, tvrdi da nije siguran da će BiH postati članicom NATO, uprkos porukama koje stižu sa Zapada i stavu bošnjačkih i hrvatskih političara iz BiH o tom pitanju. Naime, Milivojević smatra kako Rusija neće popustiti u vezi vojne neutralnosti Srbije, ali i BiH. 

- Rusi su od NATO već izgubili najveći dio teritorije bivše Jugoslavije, pa čak i Crnu Goru, koja je zbog svojih istorijskih veza s Rusijom predstavljala najvećeg ruskog klimoglavca na Balkanu kroz vijekove, nešto slično kao odnos Hrvata s Njemačkom. Rusija je sa svih strana okružena zemljama koje su zbog kompleksa svoje prošlosti praktično postali ruski arhineprijatelji. Ako želi da se i dalje tretira kao jedna od velesila, onda Rusija više ne može da se povlači. Srbija i djelimično BiH, odnosno Republika Srpska, moraju biti posljednja linija odbrane Rusije. Ne u smislu ratovanja, već u simboličkom smislu. Ukoliko se i tu povuče, Rusija više nije supersila - zaključuje Milivojević.

On dodaje i to da čak ni u interesu SAD, prema njegovom mišljenju, nije to da se Rusija u potpunosti ponizi. 

- Amerikanci trebaju nekog velikog rivala, treba im neprijatelj kojim će zamajavati svoje javno mnjenje. Priča o nekakvom malignom uticaju Rusije im je potrebna, jer bez Rusije nema ni velike Amerike. Zbog toga mislim da čak i kad bi bili u poziciji, a mislim da nisu, Amerikanci ne bi dozvolili da Rusija izađe sasvim ponižena iz svoje posljednje linije odbrane koja je izvan teritorije bivšeg SSSR-a, a to su Srbija i Republika Srpska - smatra Milivojević.
 

Izvor: insajder.in