Albanska vojska ušla na teritoriju Srbije - Popović traži hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti

Albanska vojska ušla na teritoriju Srbije - Popović traži hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti

Srbija bi trebalo da traži hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) zbog vježbi takozvanih Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS) i Vojske Albanije koje su počele ove nedjelje, kaže ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

– To je prvi put da je albanska vojska ušla na teritoriju Srbije. Srbija mora da reaguje, mora da zatraži hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti, jer je formiranje (kosovske) vojske protiv Rezolucije 1244. Albanska vojska na teritoriji Kosova i Srbije? Pa sutra mogu da uđu u Mitrovicu bez ikakvih problema ako ih niko ne zaustavi. Ako danas ne reagujemo, imaćemo to – rekao je Popović gostujući na RTS.

On je dodao da zato treba zaštititi srpski narod, informisati srpske partnere i upozoriti NATO da je ovo neprijateljski akt prema Srbiji.

Govoreći o važnosti podrške Rusije u međunarodnim tijelima, on je podsjetio da je Rusija već tri puta svojim vetom sprečavala ukidanje Rezolucije 1244.

– Rusija je spriječila da Kosovo postane član Uneska. Rusija je svojim vetom spriječila onu najveću sramotu koju smo mogli da dobijemo u istoriji Srbije i svijeta – da Srbija bude proglašena za genocidan narod. Kosovo bi odavno bilo nezavisno da nema Rusije. Ne postoji veća pomoć koju neka zemlja može da dobije nego što smo mi dobili od Ruske Federacije – istakao je ministar Popović, podsjetivši da je ruski parlament donio rezoluciju kojom se osuđuje NATO agresija na SRJ.

Popović je ukazao da prištinske vlasti ništa nisu postigle od samoproglašenja nezavisnosti. Nije, kako je rekao, ni nezavisno, ni članica Ujedinjenih nacija, Uneska ni Interpola.

– Uložili su milijarde i milijarde i svu silu svijeta i nisu uspjeli zato što je Srbija bila odlučna. Kosovo nije nezavisno i nikada to neće biti. Nećemo dati ni metar Kosova – rekao je Popović.

On je podsjetio da je predsjednik Rusije Vladimir Putin potvrdio da će Rusija podržati svako rješenje koje Srbija želi, sve dokle god se ono bazira na poštovanju Ustava Srbije, Rezolucije 1244 i međunarodnog prava.

Prema njegovim riječima, Kosovom vladaju teroristi, a “tamo je centar kriminala kao i tržišta droge za cijelu Evropu”. Pitanje imovine, ističe Popović, mora da se otvori u budućnosti, jer se na Kosovu nalaze i najveća rudna bogatstva Srbije.


Izvor: RTS