Američki analitičar: Program reformi je nacionalni godišnji plan (ANP)

Američki analitičar: Program reformi je nacionalni godišnji plan (ANP)

Ugledni američki analitičar Centra za analizu evropske politike Janusz Bugajski govorio je eksluzivno za N1 televiziju o Bosni i Hercegovini, NATO putu i Dodiku.

Bugajski kaže da je Program reformi BiH ANP.

"To je nacionalni godišnji plan. To nije plan za članstvo. Ali kada govorim o ANP oni se odnose na različite zemlje. To ne znači da će se zemlja kvalifikovati da postane članica NATO-a. Recimo Gruzija i Makedonija su jedni od primjera koji su imali akcione planove. Tako da se moraju locirati prava pitanja. Neće biti lako za BiH", rekao je on.

Nisam siguran, kaže on, šta misli gospodin Dodik možda kaže Rusima: "Ne sekirajte se nećemo se priključiti NATO-u"...

Govoreći o Dodiku, Bugajski navodi da ima puno toga da kaže za njega.

"On je pragmatičar. Mijenja svoje pozicije i stavove. On je bio nada za međunarodnu zajednicu. Predstavljao je snagu da će BiH krenuti naprijed. Ali zašto se to nije desilo postavlja se pitanje? Da li je to zbog korupcije, da li je to što ne želi da ispusti vlast ili je to pitanje pritiska koji dolazi sa strane - ruskog pritiska.
 
Mi to ne znamo. Kako bi se to moglo razriješiti. Da li se pritisak na Dodika može izvršiti putem sankcija, ili putem mjera da mu se Dodika uzme ili će se neke mjere odnositi na članove njegove porodice. On će možda prihvatiti neke stvari ...", kazao je Bugajski u izjavi N1.

Izvor: ba.n1info.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks