Angelina Šofranac: Američki desničari sipaju -mračni novac- u Evropu

Angelina Šofranac: Američki desničari sipaju -mračni novac- u Evropu

Istraživanje britanskog portala OpenDemocracy je pokazalo da su hrišćanski fundamentalisti potrošili 50 miliona dolara u protekloj deceniji.

Američki hrišćanski fundamentalisti povezani sa administracijom Donalda Trampa potrošili su više od 50 miliona dolara u Evropi tokom protekle decenije i dramatično pojačali kampanju proteklih godina, prema izvještaju britanskog političkog portala OpenDemocracy.

Analiza je urađena usljed sve veće zabrinutosti povodom toga do koje mjere zapadne demokratije mogu biti pod uticajem „mračnog novca”, političkog finansiranja iz nepoznatih izvora, piše „Gardijan”.

Nijedna od grupa kojima se bavio OpenDemocracy ne otkriva ko ih finansira.

Od fondacija i dobrotvornih organizacija u SAD se zahtijeva da godišnje dostave javno dostupni dokument Form 990, koji sadrži podatke o potrošnji za fiskalnu godinu, uključujući sredstva potrošena u Evropi.

Nisu u obavezi da otkriju imena primalaca u inostranstvu, detalje o tome koje aktivnosti finansiraju niti identitet svojih finansijera. Stoga je cifra proistekla iz analize portala vjerovatno puno manja od resursa koje su američki konzervativci potrošili u Evropi proteklih godina, navodi se u izvještaju.

OpenDemocracy navodi da su najmanje dvije grupe povezane sa čuvenim konzervativnim milionerima poput braće Kouk (koji su pomogli finansiranje Pokreta čajanka) i porodice Trampovog sekretara za obrazovanje.

Grupe povezane sa Trampom kojima se bavio britanski portal su Alijansa za odbranu slobode (ADF) i Američki centar za pravo i pravdu (ACLJ).

Njen glavni savjetnik je Džej Sekulou, advokat iz Trampovog pravnog tima u istrazi o uticaju Rusije na američke izbore.

ADF, koja je vodila kampanju za zakon u Belizeu kojim bi se seksualni odnos između gejeva kažnjavao 10-godišnjim zatvorom, utrostručila je troškove u Evropi na 2,6 miliona dolara godišnje.

Ta grupa godišnje troši oko 500.000 eura godišnje za lobiranje kod zvaničnika Evropske unije, prema odvojenim podacima EU o transparentnosti. Njeni predstavnici su za OpenDemocracy kazali da ih „isključivo privatno finansiraju ljudi širom svijeta, koji brinu o ljudskim pravima”.

ADF i ACLJ su zajedno u Evropi potrošili više od 20 miliona dolara od 2008.

ACLJ duže od 20 godina ima kancelariju u Francuskoj, u Strazburu, sjedištu Evropskog suda za ljudska prava, odakle je intervenisala u brojnim slučajevima, uključujući istopolne brakove, pravo na abortus i vještačku oplodnju.

Direktor njenog ogranka u Strazburu je takođe zastupao Svetu stolicu u Savjetu Evrope, a njen centar u Moskvi je hvalio zakone predsjednika Vladimira Putina kojima se zabranjuje „gej propaganda”.

Među organizacijama je i Acton Institutut za proučavanje religije i slobode, koji je u Evropi potrošio više od 1,5 miliona eura od 2008. Ta grupa je ranije bila jedan od pokrovitelja konferencije u Italiji sa Institutom Dignitatis Humanae, katoličkom oraganizacijom koju podržava desničarski aktivista Stiv Benon, sa planovima da se jedan bivši manastir pretvori u „gladijatorsku školu za kulturne ratnike”.

Nekoliko organizacija su partneri Svjetskog kongresa porodica (WCF), koji vodi kampanje protiv LGBT građanskih i ljudskih prava. To je mreža ultrakonzervativnih aktivista koji su povezani sa desničarskim političarima i pokretima u nekoliko evropskih država, uključujući Italiju, Mađarsku, Poljsku, Španiju i Srbiju.

WCF organizuje za vikend konferenciju u Veroni, gdje se očekuje prisustvo nekoliko ultradesničarskih evropskih aktivista i poltičara, uključujući italijanskog vicepremijera Matea Salvinija, lidera stranke Sjeverna liga.

Trebalo bi da učestvuje i nigerijski aktivista koji je homoseksualce uporedio sa islamističkom terorističkom grupom Boko Haram, te političar iz Ugande koji se zalaže za to da se gejevi osude na doživotni zatvor ili da budu pogubljeni.

„Gardijan” navodi da je grupa od 40 članova Evropskog parlamenta pisala Evropskoj komisiji kako bi izrazili zabrinutost zbog sve većih napora američkih desničarskih organizacija da vrše uticaj u Evropi. U pismu, koje su potpisali članovi zelenih, socijalista i liberala, Komisija se poziva da hitno ispita finansiranje uoči majskih izbora za EP. Poslanica Kerolin Lukas je kazala za OpenDemocracy: „Jako je zabrinjavajuće što američki ultradesničarski milioneri izvoze u Evropi svoj brend politike ispunjene mržnjom.”

Evanđelističko udruženje “Bili Grejem” je potrošilo u Evropi više od 23 miliona dolara između 2008. i 2014. i najveći je potrošač u tom regionu, od grupa koju je analizirao OpenDemocracy.

Predvodi je sin čuvenog američkog evanđelističkog propovjednika, Frenklin Grejem, koji smatra da je sotona arhitekta istopolnog braka a islam opisuje kao „zlu i veoma izopačenu religiju”.

On podržava Trampa kao nekog ko „brani vjeru”, a ovog mjeseca se u Rusiji sastao sa zvaničnicima Kremlja koji su pod američkim sankcijama. Frenklin Grejem je rekao da je njegovu posjetu odobrio lično potpredsjednik Majk Pens.

Na spisku je i američki ogranak Tradicije, porodice i imovine (TFP), ultrakonzervativnog transnacionalnog katoličkog pokreta koji kaže da je „na prvim linijama fronta kulturnog rata, mirno braneći vrijednosti tradicije, porodice i privatnog vlasništva.”

Ta grupa je potrošila oko sto hiljada dolara u Evropi od 2010. Nije poznato gdje je taj novac otišao, ali je TFP povezan sa kontroverznom organizacijom u Poljskoj koja pomaže u kreiranju politike za desničarsku stranku Pravo i pravda (PiS). Slali timove lobista u Brisel

Istraživanje britanskog portala je pokazalo da su neke od američkih grupa slale timove lobista u Brisel da utiču na zvaničnike EU, osporavale zakone protiv diskriminacije i govora mržnje pred evropskim sudovima, pružale podršku kampanjama protiv LGBT prava u Češkoj Republici i Rumuniji, te finansirale kampanje protiv abortusa u Italiji i Španiji.

OpenDemocracy piše da je WCF projekat Međunarodne organizacije za porodicu i Centra Hauard za porodicu, religiju i društvo iz Ilionoisa, čiji je jedan od direktora ultrakonzervativni španski aktivista povezan sa liderom ultradesničarske stranke Voks.

Američko društvo za odbranu tradicije, porodice i imovine

Jedan od direktora je i bliski saradnik ruskog oligarha koji je 2014. finansirao „tajni sastanak” u Beču sa ključnim francuskim i austrijskim liderima krajnje desnice, i italijanski političar koji je kod kuće suočen sa optužbama za korupciju.

WCF je tokom ptrotekle decenije bio domaćin najmanje sedam velikih susreta u Evropi, kojima su prisustvovale stotine vjerskih aktivista i sve duži spisak ultradesničarskih političara. Sastanak u Budimpešti 2017. otvorio je mađarski premijer Viktor Orban.

Jedan od organizatora ovonedjeljnog događaja u Veroni je italijanska grupa koja se bori protiv abortusa, a povezana je sa neonacističkom strankom Forca Nuova, čiji bi lider, takođe, trebalo da prisustvuje.

 

Piše: Angelina Šofranac

Izvor: Vijesti.me