Amerikanci imaju podatke o Dodiku i načine da ga -disciplinuju-

Amerikanci imaju podatke o Dodiku i načine da ga -disciplinuju-

- Moraće Dodiku dati do znanja kojim sve podacima o njemu raspolažu - u vezi s radnjama iz sfere kriminala i korupcije koje mu se i u domaćoj javnosti stavljaju na teret, a u vezi s kojima, ako ih zaista ima, SAD, zahvaljujući svojim službama i njihovim mogućnostima, imaju puno više opipljivih pokazatelja od domaće javnosti - smatra Kukić. 

Činjenica da je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Matju Palmer od novembra prošle godine u BiH već treći put govori dovoljno sama za sebe - BiH, a i Balkan uopće, vraćaju se u žižu interesa administracije SAD-a.

Rekao je ovo u razgovoru za Vijesti.ba politički analitičar i univerzitetski profesor Slavo Kukić.

Takođe je činjenica, kaže Kukić, da američka administracija počinje priznavati sve nedostatke dejtonskog Ustava i otvoreno počinje govoriti o neophodnosti intervencija u njega kako bi se BiH mogla razvijati kao evropska država i društvo.

- Ono, pak, što ne ulijeva povjerenje - iako ovo govorim na osnovu zvaničnih izjava američkih zvaničnika - je dojam kako njezin pritisak na bosanskohercegovačku političku klasu još uvijek nije dovoljno agresivan. Istina, ne isključujem da on u stvarnoj komunikaciji i jeste ozbiljniji od onoga što se iz izjava daje kao zaključak izvlačiti - navodi profesor Kukić.

Ako, pak, to nije posrijedi, naš sagovornik ističe kako je onda izvjesno da se "klasičnom diplomatskom uljudnošću nema velikih izgleda uvjeriti domaće 'bogove', Dodika posebno, da će istrajavanje na dosadašnjoj politici morati platiti cehom kojeg sami sebi ne priželjkuju".

- Ne vjerujem da administraciji SAD-a nije jasno da će, žele li BiH u NATO porodici, morati Dodiku dati do znanja kojim sve podacima o njemu raspolažu - u vezi s radnjama iz sfere kriminala i korupcije koje mu se i u domaćoj javnosti stavljaju na teret, a u vezi s kojima, ako ih zaista ima, SAD, zahvaljujući svojim službama i njihovim mogućnostima, imaju puno više opipljivih pokazatelja od domaće javnosti. Ne vjerujem, potom, da im nije jasno da bi, žele li BiH kao partnera u NATO obitelji, morali iskoristiti i druge instrumente uvjeravanja Dodika i njemu sličnih - jer samo na taj način ih je, u postojećem stanju stvari dakako, moguće "privoljeti" za ono što je bosanskohercegovački, ali i interes EU i SAD-a - naglašava Kukić.

 

Izvor: Vijesti.ba