ANP treba biti prioritet svih političara u BiH

ANP treba biti prioritet svih političara u BiH

Želim istaći da usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) ne znači članstvo u NATO-u. Dostavljanje ANP-a u bilo kojem obliku; potpunom, revidiranom ili redukovanom, predstavlja korak na postizanju napretka za sve građane BiH. Kao takav, ANP bi trebao biti prioritet svih političkih faktora BiH – izjavila je Pendeš.

Pristupanje BiH Evropskoj uniji i NATO savezu strateško je spoljnoolitičko pitanje i prioritet cjelokupnog hrvatskog političkog tijela BiH smatra ministar odbrane Marina Pendeš.
 
- Izostanak kompromisa i međusobnog uvažavanja različitih mišljenja rezultiralo je probijanjem rokova za provođenje Principa za uspostavljanje vlasti, što je BiH uvelo u osjetljiv politički trenutak, izjavila je Pendeš.

- Želim istaći da usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) ne znači članstvo u NATO-u. Dostavljanje ANP-a u bilo kojem obliku; potpunom, revidiranom ili redukovanom, predstavlja korak na postizanju napretka za sve građane BiH. Kao takav, ANP bi trebao biti prioritet svih političkih faktora BiH – izjavila je Pendeš.

Naglasila je da se takvo tehničko pitanje ne smije koristiti kao platforma za nova unutrašnja neslaganje, te izrazila uvjerenost da se postojeće razlike mogu premostiti u političkim razgovorima i kroz normalan rad institucija vlasti.

- Očekujem od aktualnog saziva Savjeta ministara BiH da pitanje usvajanja ANP-a stavi kao tačku dnevnog reda sjednice što prije i bez odlaganja. Pozivam sve odgovorne da pronađu politički kompromis kako bi usuglasili ono što možemo provesti prije isteka ove godine. Uvjerena sam da svi želimo promjene i reforme na koje se BiH i obvezala aktiviranjem Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u krajem 2018. Taj put nema alternativu, i to nam je obaveza, naglasila je Pendeš.

Ona je ukazala da će izolacija BiH sporim napretkom u EU i NATO značiti, ne samo odlaganje mogućeg datuma pristupanja navedenim organizacijama, već i zaostajanje za regionalnim integracijskim pomacima i pojačanu nestabilnost u regiji. 

- Pozivam sve strane da ostanu dosljedne putu definisanom kroz Sporazum o načelima uspostave vlasti, te provođenju volje birača omoguće BiH napredak, razvoj i sigurnost. Narodi BiH to očekuju i zaslužuju, zaključila je ministarka odbrane BiH.


Izvor: vijesti.ba