Australijski naučnik okončao sebi život uz medicinsku pomoć

Australijski naučnik okončao sebi život uz medicinsku pomoć

Dejvid Gudal, australijski naučnik, okončao je sebi život uz medicinsku pomoć u Švajcarskoj u 105. godini. Preminuo u 12.30 časova, preneo je AP. Gudal je juče u Bazelu u dobrom raspoloženju pred novinarima otpevao nekoliko taktova „Ode radosti“ iz Betovenove „Devete simfonije“.

Rođen 4. aprila 1914. godine, izjavio je na izuzetno posećenoj konferenciji za novinare da bi asistirano samoubistvo trebalo da bude dostupnije, prenosi AP.

„Ne želim više da živim i srećan sam što imam priliku da život okončam“, rekao je Gudal, navodeći da će verovatno umreti uz pomoć smrtonosne injekcije, ali da će metodu ipak prepustiti lekarima.

U Švajcarskoj je asistirano samoubistvo legalno i dostupno, a borci za pravo na smrt podržavaju Gudalov postupak, dok neki kritičari u Švajcarskoj kažu da bi takva vrsta skraćivanja sopstvenog života trebalo da bude dopstupna samo onima koji su neizlečivo bolesni.

Gudal nije bio bolestan, ali naglasio je kako je sve slabiji i sve više u nemogućnosti da živi kako je nekad živeo.

Penzionisan je tek u 102. godini, kao najstariji naučnik u radnom odnosu.

Uvaženi botaničar i ekolog je Si-En-Enu rekao da njegov život više nije vredan življenja, izrazivši nadu da će njegova priča dovesti do legalizacije asistiranog umiranja u drugim zemljama.

Otac četvoro dece i deda 12 unučardi, ali i dugogodišnji član grupe koja se zalaže za eutanaziju „Egzit internešenel“, objašnjava da je prestao da uživa u životu pre pet ili 10 godina, delimično zbog sve slabije pokretljivosti i gubitka vida.

„Voleo bih da mogu da ponovo trčim po poljima i vidim svet oko sebe“, rekao je Gudal.


Izvor: Tanjug