Bakirov manevar – želi da ospori ime Republike Srpske

Bakirov manevar – želi da ospori ime Republike Srpske

Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića pripremila je apelaciju za osporavanje imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH. 

SDA će apelaciju podneti najverovatnije u maju pred izbore 2018. godine, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Pozivajući se na svoje izvore, list piše da je to gotovo sigurno te da će SDA celu kampanju bazirati na tome i na taj način pokušati da povrati poverenje poljuljano nakon događaja u vezi sa zahevom za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije.

"Odluku o tome donelo je najuže rukovodstvo SDA i pred izbore će ga distribuirati kao stav celokupne stranke. Apelaciju će verovatno podneti Bakir Izetbegović kao član Predsedništva BiH", ispričao je isti izvor, dodajući da bi cela kampanja za opšte izbore 2018. godine mogla proći u tom kontekstu.

U SDA ovu informaciju, međutim, ne žele ni da potvrde ni da demantuju, pišu Nezavisne.

Ramiz Salkić, potpredsednik RS i član Predsedništva SDA, za banjlučki dnevnik nije želeo da govori na ovu temu niti na konkretno pitanje što on osobno o tome misli, odnosno kolika je mogućnost da njegova stranka podnese apelaciju protiv imena Republike Srpske.

Predsednik SDA Bakir Izetbegović, početkom februara, rekao je da je bilo ideja da se pokrene ocena ustavnosti imena Republike Srpske, ali da se "sada" ne planira pokretanje te inicijative.

Prema nezvaničnim informacijama, i u SDA su svesni da ne postoji ni minimum šanse da se ukine ime Republike Srpske, s obzirom na to da je ono navedeno baš u tom obliku i u Dejtonskom mirovnom sporazumu, ali to ih neće sprečiti da to pitanje iskoriste kao predizbornu priču.

Bošnjačkom apelacijom pred Ustavnim sudom BiH, Republici Srpskoj već su ukinuti zastava, grb, himna i 9. januar kao Dan Republike.

Poslednja odluka Ustavnog suda, kada su preglasani srpske sudije u Ustavnom sudu BiH, odnosila se na 9. januar, međutim nakon referenduma u RS po tom pitanju i izmena određenih zakona, taj datum i dalje se slavi kao Dan RS.

 

Izvor: Tanjug/NN/B92