Banja Dvorovi neprocjenjiv turistički potencijal - Mićić - Tražićemo partnera

Banja Dvorovi neprocjenjiv turistički potencijal - Mićić - Tražićemo partnera

Javna ustanova „Banja Dvorovi” kod Bijeljine raspolaže neprocjenjivim prirodnim bogatstvom, ljekovitom, termomineralnom vodom od 75 stepeni Celzijusa, zahvaljujući kojoj je jedan od najvažnijih zdravstveno – turističkih potencijala u Semberiji.

U upravi se nadaju da će izuzetno toplo vrijeme, nakon proljećnih kišnih mjeseci, i planovi i investicije koje su imali u prethodnoj godini, doprinositi  daljem razvoju ovog kompleksa.

Direktor „Banje Dvorovi“ Milorad Zekić ističe da je 2018, nakon devetogodišnjeg poslovanja u gubicima, završena uspješno.

Nadaju se da će i ova sezona biti takva.

– U prosjeku prihodujemo oko milion maraka, a prvi put, nakon dužeg vremena, imali smo i rashode na tom nivou, te smo poslovnu godinu završili „u plusu”. Kredit od milion maraka, uložili smo u sanaciju objekta i nabavku medicinske opreme. Završavamo i radove na zatvorenom bazenu u hotelu Sveti Stefan. Imamo geotermalnu vodu, opremu i kadar. Većinu dugovanja smo izmirili i nadamo se da će nam ova sezona omogućiti potpunu konsolidaciju poslovanja – kaže Zekić.

On dodaje da ova ustanova oko 70 odsto prihoda ostvaruje pružanjem usluga fizikalne medicine i rehabilitacije.

Ove godine su sa Fondom zdravstvene zaštite RS potpisali ugovor o pružanju medicinskih usluga, vrijedan 280.000 KM.

U poslovodstvu kažu da to nije dovoljno s obzirom na projektovane kapacitete, te da bi još toliko bilo optimalno za održivost ove javne ustanove, kojoj gravitira više od 300.000 stanovnika bijeljinske regije.

– Sa uspjehom liječimo sve oblike reumatskih i neka kožna oboljenja. Nudimo hidroterapiju, termoterapiju, elektroterapiju, magnetoterapiju, kinezi terapiju i manuelnu masažu. Snizili smo cijene usluga i u odnosu na slične ustanove u okruženju, veoma su povoljne – naglašava Zekić.

Pacijenti su zadovoljni uslugama ove čuvene banje, koja je smještena u sjeveroistočnom dijelu Republike Srpske na magistralnom putu Bijeljina – Rača.

Emilija Cvetković dolazi iz Beograda već desetak godina na odmor u ovu banju.

– Dvorovljanska banja nam je blizu. Manje od dva sata autobusom.  Terapije su itekako djelotvorne, zaposleni ljubazni, hrana odlična, a termo – mineralna voda pravi „božiji dar”. Preporučujem svima da dođu i uvjere se – kaže Cvetkovićeva.

Poslovodstvo Banje nada se da će i ovogodišnja kupališna sezona biti uspješna.

– Imamo u prosjeku od 1.500 do 3.000 posjetilaca. Nastojimo da svake godine uredimo ovaj prostor i obogatimo raznim sadržajima naša ljeta na bazenima – kaže Zekić.

Pripremaju i projekte kojima će privući goste tokom cijele godine i tako obezbijediti siguran izvor prihoda.

U tome im je neophodna i pomoć lokalne zajednice i nadležnih republičkih institucija.

Pored pacijenata na liječenju, ovaj medicinsko-rekreativni kompleks, osnovan 1957. godine kada je na ovom području urađena prva bušotina za geotermalnu  vodu, ima pet bazena i sportske terene, pa ga posjećuju i brojni turisti iz regiona. A. E.

Mićić: Tražićemo partnera

U Gradskoj upravi Bijeljina kažu da planiraju preregistraciju banje iz javne ustanove, koja je njihovo vlasništvo, u akcionarsko društvo, nakon čega bi se išlo u dokapitalizaciju ovog kompleksa.

– Studija opravdanosti pokazala je da je neophodno uložiti od sedam do 10 miliona evra, a mi taj novac nemamo. Zbog toga ćemo tražiti strateškog partnera. Taj model se pokazao na primjeru drugih banja u okruženju kao dobar – kaže gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.


Izvor: srpskainfo.com