Banja Luka - Maratonska suđenja -pravdašima-

Banja Luka - Maratonska suđenja -pravdašima-

Maratonska suđenja -pravdašima-: Oslobađajuće presude se nižu, neshvatljivo je zašto policija insistira na procesima!

Tokom cijele ove sedmice članovi grupe Pravda za Davida imaju zakazana suđenja u Osnovnom sudu u Banjaluci.

Tokom cijele ove sedmice članovi grupe Pravda za Davida imaju zakazana suđenja u Osnovnom sudu u Banjaluci. Pravdaši su cijeli dan u sudu, jer su termini suđenja u 9, u 11 i u 13 časova.

Ponedjeljak je započeo suđenjem Vedranu Beriću, a sud ga je oslobodio odgovornosti. Nakon Ozrena Perduva, Stevana Marića i Ljiljane Đurić ovo je četvrta oslobađajuća presuda u ovom slučaju.

Njega su prekršajno, kao i ostale, teretili zbog uzvikivanja "Pravda" u porti Hrama Hrista Spasitelja pod sumnjom da je time narušio javni red i mir.

Nakon Vedrana danas se na sudu u 11 časova našao Željko Ćurković koji je rekao je da mu se takođe sudi zbog dešavanja pred Hramom Hrista Spasitelja.

„Ne smatram da sam ugrožavao javni red i mir. Kad god sam imao vremena dolazio bih da zapalim svijeću za Davida. Ništa ni više ni manje od toga. Taj dan ništa nije bio drugačiji od ostalih, stajao sam u grupi sa ljudima. Nakon dobijenih poziva za suđenje prišao sam policajcu koji je stajao kod Kraša i pitao 'da li je zabranjeno stajati pred crkvom', ako je zabranjeno da ja idem svojoj kući, a ako nije da se vratim pred hram. Nakon par dana to sam pitao i sveštenika Srpske pravoslavne crkve, pitao sam ga 'ako je oče zabranjeno stajati pred crkvom da ja idem', on je dosta arogantno rekao: 'čim stojiš nije zabranjeno, ali ipak je ovo crkveni posjed'. Odgovorio sam mu da sam i ja kao kršteno lice član crkve i da imam pravo da stojim pred Hramom Hrista Spasitelja“, rekao je za BUKU Ćurković.

Željko kaže da iako su suđenja neka vrsta pritiska ipak mu je drago što je među ljudima kojima se sudi za ovako banalne stvari.

U 13 časova je bilo zakazano suđenje Gordani Bojanić, a sutra su joj zakazana dva suđenja, kaže da svi treba da se dignemo za pravdu.

„Roditeljima Davida Dragičevića dajemo podršku do kraja. Tu sam od prvog dana i ne odustajem dok se počinioci ne nađu. Ovo što rade je smiješno, ružno i žalosno. Ja ovo za sve godine svog života nisam doživjela ništa slično. Idemo do kraja. Tu sam i do kraja ću ostati. Ja se ne osjećam da sam ugrožavala javni red i mir“, rekla je za BUKU Gordana Bojanić.

Ozren Perduv ispred grupe Pravda za Davida rekao je da su već ranije najavili maraton suđenja, a ova sedmica je najintenzivnija.

„Skoro svaki dan imamo po tri suđenja dnevno. Prvo suđenje je bilo meni i nakon prve presude bilo je jasno kakve će biti sve druge presude zbog toga što je sudija u oslobađajućoj presudi navela 'ukoliko je i bilo uzvika pravda i pravda za Davida one su se odnosile na rad državnih organa to jeste policije i tužilaštva i po zakonu o javnom redu i miru ne podliježu sankcijama. Nije jasno zbog čega policija i dalje insistira da prekršajno gone ljude, oni imaju mogućnost da odustanu od svih tih postupaka, ali oni kao što vidimo svi ne odustaju od toga“, kaže za BUKU Perduv.

Kaže da imamo situaciju da je gospodin Vedran Berić, kome je suđenje bilo prošli četvrtak oslobođen, a danas je opet imao suđenje sa istim opisom prekršaja.

„Neshvatljivo je zašto policija insistira dalje u tim procesima, posebno jer sve to košta. Pored sudskih redovnih troškova biće i troškovi advokata koji neće plaćati policajci koji progone, maltretiraju i diskriminišu ljude, već će čitav teret troškova podnijeti svi građani. Svi ćemo mi plaćati njihovo namjerno maltretiranje ljudi“, ističe Perduv.

On dodaje da se stvar neće završiti na ovome, jer Pravda za Davida zajedno sa advokatima i nevladinim organizacijama iz Banjaluke pripremaju disciplinske, prekršajne, ali i krivične postupke protiv konkretno tih policajaca koji su izdavali prekršajne naloge.

„Njih ima između deset i dvadeset i ići će se pojedinačno protiv svakog od njih. To što se radi nije normalno i sad sud to i potvrđuje i sasvim sigurno neko za to mora da odgovara. Izdano je preko 100 prekršajnih naloga i kako se stvari odvijaju svi će biti oslobođeni. Postavlja se pitanje odgovornosti, odgovornosti policijskih službenika koji su pisali te prekršajne naloge. Oni su svjesno pravili montirane priče i na tim montiranim pričama zasnivali su neke druge stvari. Za neke odluke pozivali su se na te prekršajne naloge koji su izdavani u maju prošle godine za uzvike pred Hramom, a ispostavlja se da je sve to bila laž. Biće tu pozivanja na pozivanja na različite vrste odgovornosti“, poručio je Perduv.

Suđenja članovima grupe Pravda za Davida nastavlja se sutra u 8.30 časova u Osnovnom sudu u Banjaluci.

Izvor: 6yka.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks