Banja Luka - Protesta će biti sve dok se ne stvore uslovi da se slobodno živi - Istaknuta tri nova zahtjeva

Banja Luka - Protesta će biti sve dok se ne stvore uslovi da se slobodno živi - Istaknuta tri nova zahtjeva

Okupljanja građana u Banjaluci biće sve dok se ne samo ispune zahtjevi, nego i dok se ne stvore uslovi da se u Banjaluci i RS "živi slobodno" - poručili su poslanici opozicije. Stotine građana okupili su se u parku "Mladen Stojanović" da podrže večerašnji protest.

Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) Draško Stanivuković, Nebojša Vukanović i Jelena Trivić poručili su večeras da imaju tri zahtjeva - da im se odobri protest na glavnom gradskom trgu, da se preduzmu adekvatne mjere na rješavanju ekološkog problema u „Incelu“, a treći zahtjev je da se objave diplome svih zaposlenih u javnom sektoru. 

Vukanović je istakao da je razočaran da mladi odlaze iz RS, a da nisu pokušali da se izbore protiv sadašnje vlasti koja uništava ovu zemlju. 

"Sjetite se pravedne borbe studenata `68. godine. Ne smijemo se uklapati u sistem, što se više nas uključi u borbu to će ova država biti pravednija", poručio je Vukanović. 

On je obećao da kada padne vlast biće velika istraga izdajnika i papaka. 

"Moraćemo izvršiti veliku istragu koliko su uzeli da pređu na suprotnu stranu. Takođe, nećemo odustati od pritiska dok se Dragan Bogdanić ne nađe iza rešetaka. S jedne strane imamo pljačku zdravstvenih ustanova, a istovremeno tražio je da se premlati sin načelnik opštine Teslić, kako bi se on povukao sa funkcije, Pa to nema ni u Somaliji", poručio je Vukanović. 

Vlast ne radi ono što joj je ustavna obaveza, obratila se građanima i poslanik Jelena Trivić. 

"Meni je srce puno jer znam da nećemo odustati i to je časna borba", rekla je Trivić i dodala da neće se stanje samo promijeniti na izborima, već svaki dan treba da radimo za našu djecu. 

"Nema niko pravo da nas zastrašuje i da nas truje", rekla je Trivić i poručila imamo tri zahtjeva: 

"Hoćemo trg. Rok za ovaj zahjtev je prvi sljedeći skup. Imamo pravo, zar su turisti bitniji od ljudskih prava: Zar je bitniji bilo ko od građana Banjaluke. Imamo pravo na to i nećemo odustati. Drugi zahtjev je vezan za ekološku katastrofu i piralen. Gospodo, taj problem je ozbiljan. Krijete, trujete ljude i krijete to. Da li je to vlast za narod?", poručila je Trivićeva.  

Ona je podvukla da su pozvali gradonačelnika Banjaluke da se po ovom pitanju obrati građanima. 

"Tražimo na uvid diplome zaposlenih u javnom sektoru - to je treći zahtjev. Imamo poslanika koji nisu završili ni srednju školu, a kupili su doktorat. Oni su na nečastan način zauzeli poziciju nekom mladom obrazovnom čovjeku. Nećemo to dozvoliti", poručila je Trivićeva.  

Ona je najavila da pokreću peticiju i tražiće od Vlade Srpske da se objavi spisak svih zaposlenih i njihovih diploma.  

"Da se milijarda od prodaje Telekoma nije proćerdala, sada ne bi dug zdravstva bio enormno veliki", ukazao je poslanik Stanivuković i dodao: "Uzeli su tri banke i 550 miliona, a da su uložili u Srpskoj sada bi imali 183 fabrike".  

On je poručio da nama u ovoj zemlji ne treba Ajnštajn, ne treba Mojsije, već ljudi sa moralom i da ne otima od svog naroda i budućih pokoljenja. 

"Ova gospoda, Nikola Špirić i Nebojša Radmanović, primaju deset mjeseci plata, a nisu imali ni jednu sjednicu, a otišli u Moskvu da pričaju o parlamentarizmu. O moj, Bože", rekao je Stanivuković. 

Stanivuković je ukazao na ekološku katastrofu u "Incelu". 

"Koncentracija piralena u Banjaluci u 3000 puta je veća od dozvoljene i krišom odvoze piralen na drugu lokaciju. Piralen je veoma opasan i drastično povećava broj oboljelih od karcinoma", naglasio je Stanivuković.  

Govoreći o problemu `lažne diplome` on je rekao da će tražiti da se skupštinskom odlukom odredi da se provjere sve diplome u javnom sektoru. 

"Naše ruke su čiste, nisu uprljane krvlju i kriminalom. Potrebno je da zajedno oslobodimo Banjaluku i Republiku Srpsku", poručio je Stanivuković.

VIDEO:  

Izvor: rtvbn.com