-Banke će i dalje naplaćivati obradu kredita, sud pogrešio-

-Banke će i dalje naplaćivati obradu kredita, sud pogrešio-

I pored dve pravosnažne presude u kojima je zaključeno da banke nemaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita, od te prakse banke neće odustati.

Tako je odgovorio na pitanje Insajdera Veroljub Dugalić, predsednik Udruženja banaka Srbije.

Banke, prema njegovim rečima, nemaju razloga da odustanu od toga jer ih štiti zakon. Dugalić tvrdi da Apelacioni sud nije bio u pravu kada se pozvao na zakon o obligacionim odnosima jer taj zakon bankama ne zabranjuje naplatu troškova kredita.

Na pitanje da, ukoliko je tačno sve što tvrdi, kako je moguće da je presuda pravosnažna, Dugalić je rekao da Srbija ima problem sa vladavinom prava i pravosuđem, a ne sa bankarskim sistemom.

Kako je B92.net prvi objavio, Apelacioni sud u Beogradu doneo je prvu pravosnažnu presudu po kojoj banka nema pravo da naplaćuje trošak obrade kredita, odnosno proviziju za obradu kredita.

Zakon o obligacionim odnosima ne zabranjuje bankama naplatu drugih troškova, pored kamate, kada odobravaju kredite, a bliže uslove prepušta ugovoru, izjavio je Dugalić.

"U nedavnoj presudi Apelacionog suda i saopštenju pojedinih udruženja građana se navodi da, na osnovu Zakona o obligacionim odnosima, banka nije imala pravo da naplaćuje naknade sem kamate, i poziva se član na 1064. Taj član, međutim, ne zabranjuje bankama da naplaćuje i druge iznose“, rekao je Dugalić na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug.

Već u sledećem članu tog Zakona, članu 1066, kako je naveo, to se dopušta i sve se prepušta ugovoru o kreditu.

Dodao je da praksa naplate troška obrade kredita u našoj zemlji ne odudara od prakse zemalja u okruženju i u zemljama Evropske unije.

Dugalić je takođe rekao da je netačna informacija da je Narodna banka Srbije navodno zabranila bankama da naplaćuju naknade.

"NBS nije osporila bankama pravo da naplaćuju taj trošak“, naveo je Dugalić, dodajući da se NBS obratila bankama 5. jula prošle godine dopisom povodom naplate troškova u vezi sa realizacijom kredita, sa predlogom da se standardizuje način plaćanja tih troškova, a ne sa bilo kakvim zahtevom.

 

Foto naslovna: Thinkstock
Izvor: Insajder/B92