Beogradski maraton -izbrisan- iz kalendara Evropske atletske federacije

Beogradski maraton -izbrisan- iz kalendara Evropske atletske federacije

Direktor Atletskog saveza Srbije (ASS) Slobodan Branković potvrdio je da je Beogradski maraton "izbrisan" iz kalendara Evropske atletske federacije zbog dugovanja prema učesnicima i konstatovao da je šteta što je jedna lepa priča otišla u kontra pravcu.

"Prvo da kažem da ovde nema nikakvog preotimanja jer sam čuo i takve priče. Kao po običaju, mora neko spolja da utiče, da bismo mi 'mućnuli' i rešili problem. Jedna lepa priča koja je trebalo da služi za promociju Beograda i Srbije otišla je u kontra pravcu. To je sve dokumentovano, dopisi su stigli na adresu Beogradskog maratona, kao i u ASS i Svetsku federaciju (IAAF). Mi kao federacija možemo eventualno da posredujemo", rekao je Branković Tanjugu.

Prema njegovim rečima, Evropska asocijacija je opet, na neki način, dala šansu organizatorima Beogradskog maratona da se "izvuku" iz neprijatne situacije time što je dala rok do kraja godine za isplatu dugovanja.

"Ne znam kolika su dugovanja, ali za sve ove godine dobijao sam razne dopise od menadžera, mejlove, mogu da kažem da ima i potraživanja iz nekog perioda iz 2003. godine, ali za mene je frapantno što ima i iz 2016. godine. Nastavlja se neka čudna praksa, a Grad sve vreme ulaže novac, do 2016. je i Ministarstvo omladine i sporta pomagalo. Ovde zaista imamo ozbiljnu problematiku."

Branković je istakao da su iz privatne firme "Beogradski maraton" i ove godine organizovali trku, uprkos brisanju iz kalendara, a potom najavio Serbia City marathon za novembar u organizaciji Atletskog saveza.

"Mi ćemo organizovati Serbia City marathon i biće tradicionalno u prvoj nedelji novembra. Trčaće se na Novom Beogradu, staza je ravna, biće jedna od najbržih. Kalendar u Evropskoj asocijaciji se pravi u oktobru, do 1. septembra se šalju prijave takmičenja. Mi smo dobili da u kalendar više ne stavljamo Beogradski maraton jer su oduzeti sertifikati za bezbednost i kvalitet. Zato i nije bilo stranaca ove godine, ali opet, nije nemoguće da imamo dva maratona, ne bismo bili prvi takav grad. Uostalom, Beogradski maraton ni ove godine nije bio u kalendaru evropske atletike, pa je održan", konstatovao je Branković.


Izvor: RTS