BiH na crnoj listi zbog pranja para od droge

BiH na crnoj listi zbog pranja para od droge

Od ove godine BiH se nalazi na crnoj listi država glavnih centara za pranje novca od trgovine drogom, a društvo joj, od zemalja iz regiona, prave Srbija i Albanija.

To pokazuje najnoviji Međunarodni izvještaj o strategiji kontrole narkotika (INCSR), a koji je objavio američki State department.

    Na kakvoj smo, zapravo, listi, govori i podatak da su na njoj i Avganistan, Belize, Burma, Nikaragva, Holandija, Liberija!

Lista se sastoji od nekoliko desetina država u kojima, kako se ističe u izvještaju, u finansijskim tokovima postoje značajni iznosi novca od trgovine narkoticima ili novca stečenog u drugim vrstama kriminala.

Finansijske institucije tih država su, kako je ocijenjeno, ranjive na pranje para.

Ocijenjeno je da su bh. institucije za sprovođenje zakona slabe i da državna struktura usporava donošenje mjera protiv pranja novca i trgovine narkoticima.

"Ono je postalo tako komplikovano da je teško razaznati da li je taj novac samo od droge ili od drugih vrsta krivičnih djela", navodi se u izvještaju.

Kako se navodi, u BiH do pranja novca najviše dolazi zbog pokušaja izbjegavanja poreza, ali su u porastu i drugi uzroci, poput trgovine ljudima, drogom ili korupcije.

"Izvještaji iz banaka pokazuju da su u porastu prevare s krađom identiteta i krivotvorenjem i zloupotrebom kreditnih kartica", navodi se u izvještaju State departmenta o pranju novca i trgovini narkoticima za prošlu godinu.

Kada je, konkretno, riječ o narkoticima, onda BiH nije među glavnim proizvođačima niti konzumentima droge, ali je zato veoma bitna tranzitna zemlja, pozicionirana između centara za proizvodnju u južnoj Aziji i glavnih tržišta u zapadnoj Evropi.

    Narkotici uglavnom ulaze u BiH iz Albanije, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske. Odredište ovih zaliha je uglavnom zapadna Evropa.

"Agencije za sprovođenje zakona se i dalje s prilično ograničenim sredstvima bore protiv krijumčarenja kroz BiH. Tokom devet mjeseci 2016. godine u BiH je oduzeto 1,49 kg heroina, 1,78 kg kokaina, 120,5 kg marihuane, 19 kg amfetamina, 2.031 tableta ekstazija, te 6.773 tablete prerađenih farmaceutskih proizvoda", stoji u izvještaju.

Mnoge zapljene su, kako stoji, rezultat zajedničke saradnje bh. agencija za sprovođenje zakona s MUP-ovima Srbije i Hrvatske.

"Tokom devet mjeseci prošle godine zabilježeno je 1.388 krivičnih djela koja su u vezi s ilegalnom proizvodnjom i trgovinom narkoticima, kao i zloupotrebom droge", stoji u izvještaju.

    Ocijenjeno je i da se bh. agencije za sprovođenje zakona i dalje suočavaju s izazovima poput nedovoljnog finansiranja i brojnosti osoblja.

"Pa ipak, bh. vlasti blisko sarađuju sa SAD u strateškom planiranju razvoja kapaciteta kako bi se prevazišli ovi izazovi i nedostaci", zaključeno je u izvještaju.

 

Izvor: Nezavisne novine