BiH - Ne javljajte se na nepoznate brojeve iz Slovenije i Estonije

BiH - Ne javljajte se na nepoznate brojeve iz Slovenije i Estonije

Korisnici telekom operatera u Bosni i Hercegovini proteklih dana primali su pozive iz Estonije i Slovenije, a iz telekom operatera su kazali da se radi o novim prevarama te savjetuju da korisnici ne odgovaraju i ne uzvraćaju na propuštene pozive.

Iz kompanije BH Telecom su kazali kako su njihovi korisnici prijavljivali nepoznate pozive iz Slovenije (pozivni broj +386) i Estonije (pozivni broj +372) te da su o tome informisali operatere u ovim zemljama, a svim korisnicima su savjetovali da se ne javljaju na pozive kako ne bi došlo do dodatnih troškova.

Pozive su primili i korisnici telekom operatera HT Eronet i m:tel u Bosni i Hercegovini, a prema riječima stručnjaka, ovakvi poziv spadaju u pokušaj zloupotrebe elektronskih komunikacija i prevare korisnika s ciljem prikupljanja ličnih informacija ili stvaranja nekontrolisanih troškova uzvraćanjem ili javljanjem na pozive.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije u BiH su kazali da su upoznati sa zloupotrebom telefonskih usluga, kako u svijetu, tako i u BiH te da zaštitu korisnika treba obezbijediti operator.

– Kako bi se ovaj problem efikasnije suzbio, bitno je naglasiti da krajnji korisnik mora pomoći operatoru, a na taj način posredno i ostalim korisnicima, na način da ga obavijesti o potencijalnom zlonamjernom pozivu. Tako će operator moći blokirati poziv i obavijestiti ostale korisnike o takvom djelovanju – kazali su iz RAK-a za Klix.


Izvor: Klix.ba