Bijeljina - Troje zaraženo, 1.190 u kućnoj izolaciji

Bijeljina - Troje zaraženo, 1.190 u kućnoj izolaciji

Prema podacima dobijenim od Bolnice "Sveti Vračevi" Bijeljina i Doma zdravlja Bijeljina, na području Grada Bijeljina, zaključno sa 24. martom, su evidentirane tri osobe zaražene virusom korona.

U kućnom karantinu, pored zaraženih, nalaze se još 22 osobe, a pod stručnim ljekarskim nadzorom u samoizolaciji 1.190 osoba.

U Bolnici je urađen prvi porođaj u karantinskim uslovima. Majka je iz Zvornika, i ona i beba su zadržani u karantinu, a čekaju se njihovi rezultati testa na virus.

Prethodnog dana Komunalna policija je izvršila kontrolu 113 osoba koja se nalaze u kućnoj samoizolaciji, od kojih 10 nije pronađeno na adresi koju su prijavili, pa su im izdana rješenja zbog kršenja zabrane kretanja. Zbog nepoštovanja policijskog časa Policijska uprava Bijeljina izdala je četiri prekršajna rješenja, a dva prekršajna naloga su izdata za kršenje rješenja o izolaciji.

"U protekla 24 časa, granični prelaz Rača prešlo je 264 vozila. Od toga je 236 kamiona  i 28 putničkih vozila, dok je Pavlovića most prešlo 12 kamiona. Vozači kamiona su u izolaciji u tranzitu, dok su vozači putničkih automobila u kućnoj izolaciji", navodi se u saopštenju Grada Bijeljina.

Na današnjoj sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije gradonačelnik Mićo Mićić je istakao da je Republički štab za vanredne situacije naložio opremanje i otvaranje karantina. U skladu sa tom naredbom, gradski Štab je donio odluku da se karantin pripremi u prostorijama kasarne u Bijeljini.

U sladu sa naredbom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a u cilju da se sjetva u potpunosti obavi, Gradska uprava će na 15 mjesta po seoskim mjesnim zajednicama omogućiti poljoprivrednicima prijavljivanje za regresirano gorivo.

"Preduzeli smo mjere da bi sve površine bile zasijane. Agrarni fond je isplatio sve podsticaje, tako da Grad nema duga prema semberskim gazdinstvima. Omogućili smo rad prodavnicama traktorskih dijelova i poljoprivrednim apotekama, a sve u cilju pomoći onima koji proizvode hranu, odnosno poljoprivrednicima", dodao je Mićić.

On je zahvalio odgovornim privrednim subjektima iz Bijeljine koji su obezbijedili 600.000 KM za kupovinu neophodne bolničke opreme, kako bi bijeljinska bolnica spremnije dočekala potencijalno veće širenje korona virusa.

"Mjera koju je predložio gradski Štab za vanredne situacije, da lica starija od 65 godina, dva puta nedjeljno, u određeno vrijeme mogu izaći po namirnice, vjerovatno će biti odobrena od strane Republičkog štaba, ali od prvog aprila", najavio je Mićić.

Dezinfekcija javnih objekata i stambenih zgarada će biti nastavljena i u narednom periodu. Do sada je dezinfikovano više od 90 zgrada, a nakon prestanka padavina biće ponovo dezinfikovane javne površine.

Pored do sada preduzetih mjera, za naredni period planiran je nastavak redovnih sjednica Gradskog štaba za vanredne situacije i sprovođenje odluka i naredbi Republičkog štaba za vanredne situacije.

Iz Gradskog štaba za vanredne situacije ističu kao ključne probleme nedostatak zaštite opreme, prije svega maski i rukavica, ali i svega neodgovorno ponašanje građana, uključujući davanje netačnih podataka.

Izvor: infobijeljina.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks