Bijeljina : Veče aforizma i karikature - Život piše aforizme. Sve su kraći

Bijeljina : Veče aforizma i karikature - Život piše aforizme. Sve su kraći

Petnaesti Međunarodni festival humora i satire "Bijeljina 2018" održan je večeras u Bijeljini okviru koga je promovisan i Zbornik "Život piše aforizme tri". Otvorena je i izložba karikatura "50. Pjer" u organizaciji Narodne biblioteke “Filip Višnjić” i Kompanije "Novosti".

"Loši đaci bježe iz škole, a dobri iz države."
"Izvukao sam se na tuđi račun, moj je blokiran."
"Izgoreo sam na poslu, pečen sam za otkaz."

To su samo neki od aforizama koji su nagrađeni dugim aplauzom mnogobrojne publike u Bijeljini na Međunarodnom festivalu humora i satire.

“Prva asocijacija kad se pomene Festival u Bijeljini jeste 300-400 ljudi u publici, a nije mi niko rod”, izjavio je u duhu večeri organizator Festivala Grujo Lero.

Novi Zbornik aforizama i epigrama priredio je književnik Grujo Lero. Naslov svom zborniku Lero je dao prema aforizmu Mitra Đerića "Život piše aforizme. Sve su kraći".

“Pamtim ono `život piše romane, ja im nisam tema`. Ja to interpretiram - nekada je života bilo u tolikim količinama da si mogao roman napisati, sad jedva u aforizam stanu i opet su kraći.”

Trideset i dva aforističara iz zemalja regiona predstavilo je svoja najbolja pisana djela.

“Dobitnik sam satiričnog pera, a aforizme pišem 15 godina i ovo mi je najznačajnije priznanje. Do sada sam objavio dvije knjige aforizama”, ističe aforističar iz Čačka Željko Marković.

Poznato TV lice Srđan Dinčić, stand up komičar i aforističar iz Sremske Mitrovice naglašava da voli da dođe u Bijeljinu i da prisustvuje Festivalu već 12. put.

A izložba karikatura "Pjer" koja ove godine obilježava pola vijeka postojanja, pravi je raj za oči. Najbolje što srpska karikatura ima u ovom trenutku nalazi se upravo ovdje, poručuju učesnici.

Konkurs karikature za nagradu "Pjer" pokrenule su "Večernje novosti" 1967. godine. "Pjer" je danas najstariji i jedan od najprestižnijih konkursa za karikaturu na Balkanu.


Izvor: TV BN