Borislav Radovanović - Sa -škaljarcima- u Beogradu uhapšen i banjalučki ubica Siniša Kačavenda

Borislav Radovanović - Sa -škaljarcima- u Beogradu uhapšen i banjalučki ubica Siniša Kačavenda

Mediji regiona danima se bave temom: da li su trojica pripadnika "škaljarskog klana" i Siniša Kačavenda zvani Kači, uhapšeni u beogradskom hotelu "Crowne plaza", pripremali novu mafijašku likvidaciju? Kačavenda nije "zalutao" u tako opasno društvo, a što ukazuje informacija da je još 2002. godine uhapšen za ubistvo Darka Bojanića. Iste godine preko svoje fiktivne firme bavio se organizovanim kriminalom krijumčarenja roba i utaje poreza, šta je rezultiralo presudom Suda BiH. No, nakon toga Kačavendi se gubi "trag" - sve do spektakularnog hapšenja u Beogradu.

Spektakularnom akcijom beogradske policije u hotelu "Crowne plaza" slobode su lišena tri pripadnika "škaljarskog klana": Nemanja Mišurović, Miljan Milić i Bojan Ajković. Po potvrđenim informacijama sa njima je uhapšen i Siniša Kačavenda (42) iz Banja Luke.

Ajković i Kačavenda su u Beograd stigli avionom i bili su uredno prijavljeni gosti pomenutog hotela, gdje su im se kasnije pridružili Mišurović i Milić. Tokom policijske akcije na krovu hotela nađen je pištolj za koji se utemeljeno sumnja da pripada nekom od uhapšenih.

Beogradska policija sumnja da se ova grupa okupila u cilju osvete za nedavno ranjavanje Igora Krstovića. Takve sumnje su opravdane obzirom da je za pet godina rata između škaljarskog i kavačkog klana ubijeno preko 35 osoba. Nije ni čudno obzirom da su se sukobili nakon što je 2014. godine u Valensiji nestalo 200 kiligrama kokaina.

Elem, kako se u tu priču uklapa Siniša Kačavenda zvani Kači? Za istog je poznato da je marta 2002. godine uhapšen zbog ubistva Darka Bojanića. Bojanić je nađen mrtav u svom BMW-u i ubijen je vatrenim oružjem.

Policija ubrzo u rijeci Vrbas pronalazi pištolj kojim je počinjeno ubistvo, a potom u Neumu hapse i osumnjičenog Sinišu Kačavendu. Prema medijskim navodima za Kačavendom je svojevremeno bila raspisana međunarodna potjernica za "pokušaj ubistva", a prema stvarnim podacima tražen je preko Intepola upravo zbog ubistva Bojanića.

Koliko je ovo ubistvo povezano sa organizovanim kriminalom teško je reći u ovom momentu, ali iz presude Suda BiH vidimo da je u tom periodu Kačavenda bio umiješan u takav oblik kriminala. Preko svog fiktivnog preduzeća "Bromex" d.o.o. saučestvovao je u krijumčarenju tekstilnih roba i utaji poreza za kriminalnu grupu koju su činili: Sedinet Karić, Senida Karić, Mehmed Salkić, Amira Zahirović, Eldar Malinić, Novalija Zukić i Besim Jahik. Pomenuti su presuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Ono šta me kao profesionalca začuđuje jeste to što Kačavende od te famozne 2002. godine nema u svijetu kriminala, a onda 18 godina potonje dospijeva u žižu interesovanja i policije i javnosti Evrope. Obično ne biva tako.

Zato i vršim određene provjere, a nije neka tajna da godinama tragam za "Lukačevim likvidatorom" - kako u tekstovima nazivam počinioca brojnih nikad rasvijetljenih ubistava u Republici Srpskoj. Stoga sam uvjeren da ću se ovom temom uveliko baviti narednih dana.

Piše: Borislav Radovanović

Izvor: https://radovanovicborislav.blogspot.com/

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks