Bošnjački politički vrh logistički podržava “Islamsku državu”

Bošnjački politički vrh logistički podržava “Islamsku državu”

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević tvrdi da najviši bošnjački politički nivo u Sarajevu daje stvarnu logističku podršku, naoružanje i opremu "Islamskoj državi" i radikalnim islamističkim grupama, čime se destabilizuje čitava Evropa.

"Namjenska industrija iz Federacije BiH, gotovo legalnim tokovima i posredstvom turskih kompanija, oružjem snabdijeva `Islamsku državu`. Podršku radikalnim islamističkim grupama daju i pripadnici Oružanih snaga BiH", rekao je Galijašević Srni i podsjetio da su municija i automatske puške iz BiH pronađene nakon terorističkog napada u Parizu. 

On kaže da je italijanski novinar Luiđi Pelaca istražio samo dio od ukupnog lanca šverca naoružanja iz BiH, odnosno najniži nivo trgovine naoružanjem. 

"U BiH su nezaštićeni objekti i skladišta minicije i vojne opreme. Mnoge kompanije iz Turske kupuju u BiH naoružanje i opremu, detonatore, inicijalne kapisle, eksplozivne baterije i dostavljaju ih određenim radikalnim islamističkim vojnim grupacijama", dodao je Galijašević. 

Pelaca, novinar popularne italijanske emisije "Hijene" koja je emitovana na televiziji "Italija jedan", uradio je video reportažu o švercu oružja u BiH. 

Pelaca, kako je prikazano u novinarskom prilogu, ne predstavljajući se kao novinar, kupio u Mostaru pušku, a širom BiH kupovao je automatsko oružje, mitraljeze, bombe i pištolje, piše portal "Bljesak". 

Na početku reportaže koja traje skoro 19 minuta, Pelaca je otputovao u Sarajevo kako bi pokazao lakoću kojom potencijalni teroristi "Islamske države" mogu nabaviti oružje i prebaciti ga u Evropu.

 

Izvor: RTRS