Branko Perić - VSTS se mora potpuno razdvojiti na dva dijela!

Branko Perić - VSTS se mora potpuno razdvojiti na dva dijela!

Sudija Suda BiH Branko Perić smatra da bi jedan od recepata za ozdravljenje domaćeg pravosuđa trebalo da bude potpuno razdvajanje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH na dva dijela - jednog koji bi bio nadležan za sudije i drugog za tužioce.

Komentarišući za Insajder navode pojedinih medija da se priprema "rekonstrukcija VSTS-a", odnosno da bi se ta pravosudna institucija mogla podijeliti na dva "podtijela", ono koje bira tužioce i drugo koje bira sudije, Perić tvrdi da bi samo potpuno razdvajanje te dvije oblasti moglo da donese nekakav boljitak.

- Tužilaštvo mora biti posebno organizovano, odnosno da postoji tužilačko vijeće i sudsko vijeće. To su modeli koji već postoje u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Mislim da su BiH i Rumunija jedine države koje imaju jedinstveno tijelo. Tužilac je stranka u postupku, kao i optuženi, i standard nezavisnosti nije isti za sudiju i tužioca. Potpuno je pogrešno da oni sjede na istom mjestu i da odlučuju na isti način. Po modelu koji oni predlažu tužioci bi birali tužioce, sudije bi birale sudije, ali o svim ostalim stvarima ponovo bi zajedno razgovarali, mogli bi da se dogovoraju, da jedni drugima vraćaju usluge i opet su tu mogući uticaji. Na kraju krajeva, ako ne mogu da se druže u običnom životu, ne znam zašto bi tužioci i sudije zajedno sjedili u istom regulatornom tijelu - kaže Perić.

Osvrćući se ne nedavno objavljeni izvještaj pravnog eksperta EU Rajnharda Pribea o stanju u pravosuđu BiH, Perić ističe da je taj izvještaj potvrdio sve ono što je ranije govorio o katastrofalnom stanju u domaćem pravosudnom sistemu.

- Pribe je praktično potvrdio da je u BiH došlo do propasti pravosuđa. Sve što sam govorio i za tužilaštvo i za VSTS se potvrdilo. Kako sada stvari stoje, plašim se da će stanje biti još i gore. Nakon objavljivanja Pribeovog izvještaja nešto bi se moralo uraditi, ali je pitanje da li će biti znanja i sposobnosti da se na to reaguje na prihvatljiv način i da se nešto promijeni. Lično, nisam optimista. Ne znam ko bi postupao po tome i ko bi mogao nešto da uradi. Politika je dio problema u ovdašnjem pravosuđu i kako očekivati da VSTS, zajedno sa političkim nivoom, rješava te probleme - ističe Perić.

Na pitanje da li bi međunarodna zajednica mogla da "pritisne" nadležne u BiH da konačno krenu s rješavanjem problema u pravosuđu, Perić odgovara da bi to "objektivno moglo da pomogne", ali da nije siguran da će se ići u tom pravcu.

- Međunarodna zajednica još odavno je zauzela stav da su to domaći problemi koje treba da rješavaju domaće vlasti. Oni su jasno rekli da su spremni da nam pomognu, ali da mi moramo sami da djelujemo. Kako će to ići u praksi nisam siguran i ne bih htio da nagađam - kaže Perić za naš portal.
 
Izvor: insajder.in

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks