Capital-u nagrada za najbolji tekst o osiguranju u BiH

Capital-u nagrada za najbolji tekst o osiguranju u BiH

Portal CAPITAL dobio je nagradu za medijski doprinos informisanju o značaju osiguranja u BiH. Tekst „Građani BiH izgubili milijarde zbog neosigurane imovine“ najbolje je ocijenjen u konkurenciji 38 radova različitih medija u BiH pristiglih na konkurs koji je organizovalo Udruženje/udruga BH novinari pod pokroviteljstvom UNIQA osiguranja.

Konkurs za medijski doprinos informisanju o značaju osiguranja u BiH pod nazivom “UNIQA Press Award” obuhvatio je radove objavljene u posljednjih godinu dana u kategorijama novinski članak, radio prilog, TV prilog, web objava i blog priča.

Na konkurs je stiglo ukupno 38 radova: devet u kategoriji štampa, tri u kategoriji TV, pet u kategoriji radio, 12 u kategoriji portal i devet u kategoriji blog.

Članovi žirija bili su po jedan predstavnik UNIQA osiguranja, agencije Communis, BH novinara, Vijeća za štampu i online medije u BiH, te predstavnik Regulatorne agencije za komunikaciju.

Radovi su ocijenjivani po različitim kriterijumima: najbolje predstavljen značaj svih vrsta i usluga osiguranja u BiH, analitički i istraživački pristup temi osiguranja, pošten, sveobuhvatan i objektivan pristup u kreiranju autorskog sadržaja, što uključuje obavezno korištenje više različitih izvora i više različitih perspektiva odabrane teme, inovativan i moderan stil pisanja za novine, web i blog/audio-vizualna prezentacija za radio i televiziju i web i članak o osiguranju koji se izdvaja po svojoj informativnosti i sadržaju.

Nakon što su sabrane sve ocjene, dobijeni su pobjednici po kategorijama:

Štampa: Maja Hadzić, sa tekstom Osiguranje u nemilosti javnih nabavki, koji je objavljen u Business magazinu,

TV: Angela Cvitanović, sa prilogom za Regionalni dnevnik BHT-a,

Radio: Ermina Jalimam, sa prilogom za emisiju U Fokusu, za Radio Federacije BiH,

Blog: Katarina Panić, sa tekstom Kome (ni)je u interesu da se piše o osiguranju, objavljenom na portalu Buka.com,

Portal: Svjetlana Šurlan, sa tekstom Građani BiH izgubili milijarde zbog neosigurane imovine, objavljenom na portalu CAPITAL.ba.

Tekst portala CAPITAL „Građani BiH izgubili milijarde zbog neosigurane imovine“ ocjenjen je najboljim u kategoriji portala, a imao je i najveći broj bodova žirija u odnosu na radove svih medija.

Portal CAPITAL i prošle godine je nagrađen za najbolji tekst o korupciji za istraživačku priču „Istraživanje: Medicinski uređaji u BiH na izdisaju zbog korupcije i nestručnosti“, kao i godinu ranije za tekst „Samo četiri javna preduzeća RS na plate potroše 400 miliona KM“

Portal CAPITAL je i 2016. godine dobio nagradu Evropske unije za istraživačko novinarstvo u BiH. Glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću pripala je nagrada EU za serijal istraživačkih priča pod zajedničkim nazivom „Pljačka Balkan Investment Banke – Banke Srpske“.

 

Izvor: CAPITAL