Carinici optuženi da su uzimali novac

Carinici optuženi da su uzimali novac

Protiv carinika Ognjena Gajića (43) iz Brčkog i Adema Mujkanovića (39) iz Šamca, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu koja ih tereti da su uzeli novac, kako bi bez carinske procedure propustili teretno vozilo sa bijelom tehnikom i kućanskim aparatima namijenjenim prodaji u BiH.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, oni se terete da su počinili krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi.

"Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv djelatnika UIO BiH, Ognjena Gajića zvanog Ogi, uposlenog na poziciji carinika u Carinskom referatu Orašje i Mujkanovića Adema, zvanog Kikili, uposlenog na poziciji šefa smjene u Carinskom referatu Orašje", navedeno je u saoštenju.

Kako su precizirali, optuženi se terete da su, tražili a potom i uzeli novac, kako bi propustili teretno motorno vozilo, sa proizvodima bijele tehnike i kućanskih aparata namijenjenih daljoj prodaji u BiH, bez provođenja carinske procedure koju su bili dužni izvršiti u skladu sa zakonom.

Prema navodima optužnice, na taj način su na carinsko područje BiH, bez provođenja carinskog nadzora i naplate propisanih carinskih dadžbina, dopustili uvoz robe, te načinili štetu budžetu BiH i svim građanima, a za sebe ostvarili nezakonitu imovinsku korist.

"Optuženi se terete da su, kao službene osobe u institucijama BiH zahtjevali i primili dar u vidu novca za sebe da u okviru svoje funkcije propuste izvršiti što bi morali izvršiti, te na taj način počinili kazneno djelo-Primanje dara i drugih oblika koristi  iz članka 217. stavak 1. Kaznenog zakona BiH", navodi se u saopštenju,

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: nezavisne.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks