Cijene nafte ispod 65 USD

Cijene nafte ispod 65 USD

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 65 USD, nakon što su najnoviji podaci naznačili da je američka proizvodnja dostigla rekordnu vrijednost.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 58 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,93 USD. Trgovanje je zaključila u minusu 1,35 USD, prenosi SEEbiz. 

Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 48 centi nižoj cijeni, od 61,31 USD. Trgovanje je zaključila u minusu 1,6 USD.

Naftna tržišta uzdrmao je podatak vlade u Washingtonu da je američka proizvodnja prošle sedmice dostigla 10,25 miliona barela dnevno.

Bude li potvrđen u pouzdanijem mjesečnom izvještaju, to će značiti da je dostigla rekordnu vrijednost i da su Sjedinjene Američke Države istisnule Saudijsku Arabiju s pozicije drugog proizvođača u svijetu.

Vlada u Washingtonu povećala je i prognozu prosječne ovogodišnje proizvodnje, na 10,59 miliona barela dnevno, što je za 320 hiljada više nego što su prognozirali prije sedmicu.

"Sada je jasno da su cijene nafte krajem januara bile previsoke da na duži rok sačuvaju ravnotežu na naftnim tržištima", konstatovali su analitičari Commerzbanka u bilješci klijentima. 

Razlog je, kako dodaju, to što američka proizvodnja sada raste tako naglo da ponovo prijeti opasnost prekomjernog snabdijevanja ako se Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) dobrovoljno ne odrekne tržišnog udjela.

Dodatno je cijene pritisnuo i jači dolar, koji poskupljuje robu sa cijenama izraženim u zelenim novčanicama za imatelje ostalih valuta i time zauzdava potražnju.

Negativno je na tržišta uticalo i ponovno otvaranje naftovoda u Sjevernom moru, signalizirajući povećanje ponude nakon zastoja u srijedu.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u srijedu iznosila 64,3 USD, što znači da je pala 53 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.


Izvor: SEEbiz