Crna Gora nije mafijaška država, Rusija nas podriva

Crna Gora nije mafijaška država, Rusija nas podriva

Crna Gora nije mafijaška država, a strani investitori iz čak 90 zemalja svijeta najbolji su dokaz povjerenja u stabilnost vladavine prava, ocijenio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin.

Pažin je, u intervjuu za danski „Politiken“, kazao da je naša zemlja sposobna da uvjeri Evropljane da Crna Gora neće biti izvor bezakonja u Evropskoj uniji.

On nije saglasan ocjenom da je Crna Gora „mafijaška država“.

„Apsolutno se ne slažem sa ovom izjavom. Crna Gora je pluralističko društvo u kojem se odluke donose u demokratski izabranim institucijama. Imamo funkcionalnu tržišnu privredu, koja je jedna od najbrže rastućih u Evropi i u potpunosti funkcioniše po zapadnim principima. Strani investitori iz čak 90 zemalja svijeta pokreću biznise u Crnoj Gori, što je najbolji dokaz povjerenja koje imaju u povoljan ekonomski ambijent, ali i stabilnost vladavine prava„, rekao je Pažin.

Govoreći o tome koliko su organizovani kriminal i korupcija ozbiljan problem u Crnoj Gori, Pažin je rekao: „Crna Gora zna da je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije osnovni preduslov svakog društvenog i ekonomskog napretka. Zato smo osim tradicionalnih institucija za sprovođenje zakona, po ugledu na najbolju evropsku praksu i uz pomoć evropskih partnera, izgradili nove specijalizovane institucije za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, koje već ostvaruju značajne rezultate„.

Pažin podsjeća na ocjene Evropske komisije, koja redovno prati stanje u ovoj oblasti u zemljama kandidatima za članstvo, a prema kojima, kako je rekao, „Crna Gora ostvaruje kontinuiran napredak u ovoj oblasti, što predstavlja osnov za napredovanje u svim ostalim oblastima evropskih reformi“.

„Naravno, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije će i dalje biti okosnica naše evropske agende, kako bismo poslali snažnu poruku da se kriminal u Crnoj Gori ne isplati„, kazao je Pažin.

Na pitanje da li Rusija pokušava da ponovo izvrši uticaj i izazove razdor u zemljama Balkana u nadi da će destabilizovati Evropu, Pažin je rekao da nije nikakva tajna „da određene ekstremne nacionalističke partije na Balkanu dobijaju otvorenu podršku, pa i finansijsku pomoć, određenih krugova u Rusiji“.

„Iako zvanična Moskva to negira, miješanje u unutrašnja politička pitanja određenih krugova iz Rusije prilično je očigledno. Vjerujem da ova nastojanja da se podrije pro-evropska orjentacija zemalja Balkana neće uroditi plodom i da je budućnost svih zemalja regiona u evropskim i evro-atlantskim integracijama„, rekao je Pažin.


Izvor: IN4S