Crnadak Dodiku: Može li bez mobilizacije (Video)

Crnadak Dodiku: Može li bez mobilizacije (Video)

Poslanik PDP Igor Crnadak poručio je da su on i kolege u PDP spremne da stanu u svaku zaštitu Republike Srpske, zajedno sa ostalima koji to žele.

– Spremni smo da ne damo na Republiku Srpsku. Ali, osim hrabrosti potrebno je i znanje, pamet. Goodbye BiH? Uredu.

Ako to može bez mobilizacije, plača majki i djece, ja sam za – poručio je Crnadak, aliudirajući na današnju izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH koji je, tokom rasprave o Ustavnom sudu BiH poručio:

 “Goodbye BiH, welcome RS-exit” (Doviđenja BiH, dobrodošao RS Egzit).

Šarović: Nije pametno pričati o referendumu

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a rekao je da je njego stav bio da treba pokazati zajedništvo oko ovako krupnih pitanja te da se danas može govoriti samo o dva pitanja, a to je odgovor na odluke Ustavnog suda i drugo pitanje je šta ćemo sa ovakvim Ustavnim sudom.

"Rekao sam da nije pametno da pričamo o referendumu, otcjepljenjima, secesiji i drugim pitanjima. Za te stvari ima vremena, i o tome ćemo da pričamo kada dođe vrijeme.

Nemojte da mislite da kod mene ili poslanika ima bilo kakvog straha. Mi iz SDS-a ćemo stati iza zaključaka koje je dala predsjednica RS ali imam drugačiji stav o onim ključnim zaključcima. Neka pitanja teško će se rješiti bez internacionalizacije i diplomatij", rekao je Šarović na posebnoj sjednici NS RS o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH i dodao:

"Samo iz namjere da ne bude kako je bilo do sada kada smo odustajali nakon mjesec dana ili dva mjeseca ili su prošli izborni procesi, želim da kažem da je Republika Srpska u brojnim drugim slučajevima ugrožavanje vitalnih interesa doživljavala nespremno.

Reakcije i postupci donosioca odluka već ranije su viđeni i doživljavali su potpuni neuspjeh zbog toga što nismo ispoljili dovoljno odgovornosti i nismo primjenili mjere koje su ostvarive".

On je rekao da je probleme potrebno rješavati diplomatskim putem.

"Velike riječi nikada nisu pratile akcije predstavnika RS, ni ovdje ni u institucijama BiH. Jaka nacionalna retrika na domaćem terenu je beskorisna na unutrrašnjem planu, a na spoljnom može biti kontraproduktivna".

On je upitao zapšto se o ovom pitanju nije oglasio predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

"Zašto se po ovom pitanju nije odmah izjasnio Zoran Tegeltija čije ime je jedino upisano od Srba na listi Ujedinjenih nacija. Njegov glas ima najveću težinu. Njegov glas nije se dobro čuo", rekao je Šarović.

"Odgovor Republike Srpske treba biti jak, sofisticiran i sa jasnim ciljevima. Naše mjere i odgovori ne treba da samo imaju za cilj da pokažu koliko smo nezadovoljni", zaključio je Šarović.

Dodik postavlja ciljeve za koje zna da se neće ispuniti

Dodik postavlja neke ciljeve za koje zna da se neće ispiniti, kazao je Ivanić, gostujući u programu N1 televizije.

Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP-a i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je rekao da reakcija iz Republike Srpske na odluke Ustavnog suda mora da postoji, ali ne na način kako je to urađeno, na način da Dodik poručuje "goodbye BiH - welcome RSExit".

Ivanić je rekao da ga nije to impresioniralo, ali je naglasio da odluke Ustavnog suda ne donose ništa dobro - jer su političke.

"Dodik je sklon krupnim i velikim riječima, najavio je to prije dan - dva. Za mene to nije novost, niti me nešto impresioniralo. Imao sam letimičan uvid u zaključke, ocjena situacije - mislim da je bila nepotrebna, pogrešna, i da je isključivo vezana politički. Ako pažljivo pogledate, postoji zakon u FBiH, koji je zemljište dao na upravljanje Vladi FBiH, a pravo prometa je dao kao obavezu Parlamenta FBiH. Mislim da to pokazuje da stvari nisu konzistentne i da je previše politike na Ustavnom sudu", rekao je Ivanić.

On je naveo kako su pojedine sudije u Ustavnom sudu postavljeni iz SDA i SNSD-a, pa to ne oslobađa odgovornosti nikoga.

"Ja govorim o kompoziciji Ustavnog suda - onome što dovodi u pitanje legitimitet odluka. Zahtjev da strane sudije odu nije realan, SDA je jasno rekla da je Ustavni sud njima pandan za entitetsko glasanje", poručio je Ivanić.

"Zahtjev za promjenom sudija nije realan. Dodik postavlja neke ciljeve za koje zna da se neće ostvariti", izjavio je Ivanić.

Da li se aktuelni slučaj mogao rješavati kroz Parlament ili se moralo ulaziti u novu političku krizu?

"To morate pitati one ljude koji su to zagovarali", kazao je Ivanić navodeći da bi on to drugačije rješavao.

"Ja donio novi zakon sličnog sadržaja. O poljoprivrednom zemljištu treba da odlučuje entitet. Uradio bih to mudrije i drugačije i postigao cilj", izjavio je Ivanić za N1.

VIDEO:

 

Izvor: rtvbn.com/ba.n1info.com/srpskainfo.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks