Čudo nevidjeno - Bakir Izetbegović moli Srbe da Dodika ne nazivaju izdajnikom - novim Vukom Brankovićem

Čudo nevidjeno - Bakir Izetbegović moli Srbe da Dodika ne nazivaju izdajnikom - novim Vukom Brankovićem

Govoreći o interpretacijama javnosti, prema kojima su i on, ali i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, "izgubili" potpisanim sporazumom, Izetbegović je izjavio da je očigledno pronađena neka sredina jer nije moguće da su obojica izgubili. "Besmisleno je da ga oni nazivaju izdajnikom", dodao je Izetbegović.  Naglasio je da će biti potrebni kompromisi, odnosno, kako je rekao, redukovani planovi prihvatljivi za sve strane u BiH, a prije svega za Predsjedništvo BiH i za sam NATO.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović objasnio je, govoreći o potpisanim principima za formiranje vlasti, da njegov član tri definiše da će vlast raditi po Ustavu, zakonima i relevantnim odlukama, prije svega Predsjedništva BiH.

- Tu je stvar vrlo jasna. BiH je u MAP-u. Kazali smo da će biti dostavljani planovi u Brisel. To je jedan okvir. Dalje je na ostalima koji treba da izrade te planove. Mi smo već faktički dvije trećine ove godine potrošili. Dok se formira vlada, potrošićemo narednih nekoliko mjeseci. Ne dolazi u obzir onakav plan kakav je bio u startu urađen – rekao je Izetbegović.

Naglasio je da će biti potrebni kompromisi, odnosno, kako je rekao, redukovani planovi prihvatljivi za sve strane u BiH, a prije svega za Predsjedništvo BiH i za sam NATO.

- Ja ne bih dalje, jer svako dalje detaljisanje će izazvati reakcije druge strane. Možemo zakovati stvari i upropastiti šansu – objasnio je Izetbegović.

Govoreći o interpretacijama javnosti, prema kojima su i on, ali i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, "izgubili" potpisanim sporazumom, Izetbegović je izjavio da je očigledno pronađena neka sredina jer nije moguće da su obojica izgubili.

- Opozicija mora nešto da govori, i kada im je sasvim jasno da nisu u pravu. Kad pogledate taj član tri, nema govora da sam ja tu nešto izgubio ili popustio. Može se reći da nisam sve precizirao. Nije do predsjednika političkih stranaka da ulaze u detalje. Volio bih da smo taj dan uspjeli da riješimo tu stvar. Nismo mogli. Gospodin Dodik nije bio za to, odbijao je to. Bio sam na vezi sa gospodinom Komšićem. On je, naravno, insistirao na tome, ali nismo uspjeli da i taj detalj definišemo – izjavio je predsjednik SDA.

Kada su kritike opozicije u RS u pitanju, Izetbegović ističe da su oni izradili plan koji se odnosi na NATO te da ga Dodik može samo prihvatiti kao takvog ili redukovanog. 

- Besmisleno je da ga oni nazivaju izdajnikom – dodao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je potvrdio da je razgovarao sa ambasadorom SAD-a u BiH Ericom Nelsonom, kojem je objasnio situaciju u vezi sa NATO integracijama.

- Oni su bili malo zabrinuti sa tim što nije definisana stvar u vezi ANP-a. Ja sam im dao to objašnjenje koje sam dao vama i oni su zadovoljni sa tim rješenjem. Naravno da insistiraju na ANP-u – izjavio je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović je dodao da su principi za uspostavljanje vlasti dobar sporazum koji daje okvir za deblokadu zastoja kada su u pitanju mnogi procesi u BiH.

- Najvažnija stvar za mene u svemu tome je da kroz cijeli sporazum, a posebno kroz član tri, provejava princip vladavine prava i obaveza svih subjekata da se striktno pridržavaju principa vladavine prava, a to znači striktno poštivanje Ustava BiH, važećih zakona i važećih odluka i strategija – rekao je Džaferović.

Sve što se ubuduće bude radilo, dodaje, moraće se raditi u okviru Ustava i zakona. Objasnio je da će sjednicu Predsjedništva BiH, na kojoj bi se moglo razmatrati pitanje imenovanja mandatara za novi saziv Savjeta ministara BiH, sazvati aktuelni predsjedavajući Željko Komšić, ali da on trenutno nema informaciju kada bi se to moglo dogoditi.

Šarović - Ne treba braniti Dodika, on je pristao na NATO

Nepotrebno je i čudno da Bakir Izetbegović brani Milorada Dodika i nastoji da ga opravda za njegov pristanak na NATO integracioni proces, istakao je predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović za portal Кlix.

„Potpuno je jasno da je Dodik pristao na nastavak NATO puta BiH i nema razloga da ga oko toga pravda i brani Bakir Izetbegović. Opozicija u Republici Srpskoj nema ništa protiv saveza SNSD-a i SDA ali naše pravo je da jasno kažemo naš stav po pitanju cijene koju je Milorad Dodik platio potpisivanjem nedavnog sporazuma i jasnim prihvatanjem NATO puta“, pojasnio je Šarović.

„Кao što javnost dobro zna, opozicija iz Republike Srpske nikada nije kreirala ANP, a ministri iz SDS-a i PDP-a nikada nisu dozvolili da se ova tačka nađe na dnevnom redu Savjeta ministara. Naprotiv, čak devet puta smo ovo pitanje skidali sa dnevnog reda Savjeta ministara i nismo dozvolili da se ANP usvoji u bilo kojoj formi, pa ni u `redukovanoj` kako se sada javnosti maglovito spinuje od strane potpisnika sporazuma“, ističe Šarović.

 

Izvor: SB/rtvbn.com/klix.ba