Da li je Sud -Pravdi za Davida- pripisao opasne namjere - Upućena prva žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske

Da li je Sud -Pravdi za Davida- pripisao opasne namjere - Upućena prva žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske

Vrhovni sud Republike Srpske će odlučiti o zahtjevu neformalne grupe građana "Pravda za Davida", čijih je sedam članova podnijelo zahtjev za zaštitu ustavom garantovanih prava.

Žalili su se da im je ugroženo pravo na slobodu kretanja, kako su tvrdili, postupanjem policijskih službenika u junu 2019. godine.

"Tih dana se nekim ljudima branilo pravo da se slobodno kreću kroz portu Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci" – podsjeća se u saopštenju ove neformalne grupe građana.

Zakonom o upravnim sporovima RS propisuje je da u takvim slučajevima sud treba hitno da postupa.

Tvrde da su, nažalost, odluku Okružnog suda u Banjaluci dobili prije nekoliko dana, tj. tek sedam mjeseci nakon podnošenja zahtjeva.

Okružni sud je u svojoj odluci naveo kako podnosioci zahtjeva nisu dokazali da im je kao pojedincima, odnosno kao građanima Banjaluke ograničeno pravo na slobodu kretanja, ili da im je zabranjeno slobodno kretanje u pojedinim dijelovima grada i to, u konkretnom slučaju, oko Hrama Hrista spasitelja a niti ispred hrama, već im je to isto ONEMOGUĆENO ISKLJUČIVO KAO PRIPADNICIMA GRUPE PRAVDA ZA DAVIDA!

"Dokazi u spisu, pa stoga i dostavljeni snimci ukazuju na činjenicu da je od strane policijskih službenika  onemogućavanje ulaza u portu, odnosno ispred i oko Hrama bilo isključivo u periodu i u vremenu (od 19,00 do 21,55 časova ) kada su se podnosioci zahtjeva okupljali pred hramom kao pripadnici grupe "Pravda za Davida"

Drugim riječima "Pravdi za Davida" je onemogućena sloboda kretanja, dok je ostalim građanima to dozvoljeno.

Iz Pravde za Davida saopšteno je kako je njih sedmoro, uz podršku nevladine organizacije "Transparency International BiH", podnijelo žalbu Vrhovnom sudu RS.

U toj žalbi oni se pitaju šta je to toliko sporno sa neformalnom grupom PZD da Sud pravi razliku između građana kada su građani u pitanju, i kada su članovi te grupe u pitanju? 

"To Sud ni na jednom mjestu ne obrazlaže, iz čega podnosioci zahtjeva izvlače zaključak da se ovoj grupi pripisuju opasne namjere, ali koje se ničim ne obrazlažu i ne potkrijepljuju, čime se ova grupa diskrimiše. Kako je moguće da jedan sud, jedno sudsko vijeće zaključi da je opravdano ograničiti kretanje nekome zbog navodne pripadnosti jednoj grupi? Podnosioci podsjećaju da neformalna grupa PZD u javnosti istupa i iznosi svoje stavove i mišljenja, te da je opšte poznata činjenica da u svojim stavovima i nastupima nastupaju zakonito i miroljubivo zahtijevajući pravdu i istinu o ubistvu svog sugrađanima Davida Dragičevića" stoji u žalbi.

Nadalje, oni kažu kako je opšte poznata činjenica da su o njihovom djelovanju izvještavali brojni domaći i međunarodni mediji, kao i organizacije civilnog društva, da se ta grupa spontano i organizovano okupljala, da je uživala i uživa podršku velikog broja građana Banjaluke, Bosne i Hercegovine, ali i šire, te da se njen karakter i borba za pravdu i istinu ne može svesti na statistiku ili policijsku evidenciju o prekršajima. 

"Sama grupa PZD, u šta Sud uopšte nije ulazio, a opet je prihvatio mišljenje protivnika zahtjeva, ima karakter neformalne grupe građana i svoje kritike iznosi javno i na miroljubiv i dopušten način, što je sve opšte poznata činjenica i svojstveno je demokratskim društvima, a što Sud uopšte nije uzeo u obzir" tvrde u svojoj žalbi. 

Pravda za Davida je saopštila kako je ovo prvi put da neformalna grupa građana "Pravda za Davida" pristupa Vrhovnom sudu Republike Srpske.
 
Izvor: 6yka.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks