Deklaracija - Odnos EU i Zapadnog Balkana mora biti iskreniji -

Deklaracija - Odnos EU i Zapadnog Balkana mora biti iskreniji -

Odnos Evropske unije i Zapadnog Balkana mora da bude iskreniji i transparentniji i da prednost daje demokratskoj transformaciji, navodi se u Deklaraciji o evropskom partnerstvu s Balkanom koja će danas biti zvanično potpisana.

Evropski fond za Balkan (EFB) će na skupu povodom obeležavanja 10 godina rada predstaviti Deklaraciju, dokument o budućnosti regiona koji je kreiralo oko 50 regionalnih i evropskih stručnjaka.

Autori Deklaracije pozvali su na ponovno ujedinjenje Evrope i redefiniciju Balkana kao regiona koji je integrisan u EU.

"Potrebno je revidirati i obnoviti podsticaje i nagrade za evropske integracije, ali i revitalizovati politiku uslovljenosti utemeljenu na evropskim vrednostima. Ako EU treba da postavlja stroge zahteve, onda njen pristup mora da bude jasno definisan, neposredan i atraktivan", navodi se u Deklaraciji.

Zapadni Balkan, dodaje se, može da kao dio EU ujednači demokratski, socijalni i ekonomski razvoj sa državama članicama EU.

"Međutim, ako Zapadni Balkan propusti tu priliku, rizikuje da zaostane za EU, bez jasnog usmjerenja, izložen dodatnoj destabilizaciji", ocjenjuju autori dokumenta.

Navodi se i da su vladavina prava, odgovorna uprava, sloboda izražavanja, rodna ravnopravnost i jasna podjela vlasti ključni preduslovi pristupanja EU koji će doprinijeti održivosti demokratske transformacije Balkana.

Autori Deklaracije su pozvali na ponovno ujedinjenje Evrope, Evrope bez podjele na "nas" i "njih", Evrope svih njenih građana.


Izvor: Agencije