Dizel smrtonosan

Dizel smrtonosan

Oko šest hiljada slučajeva prijevremene smrti povezanih sa azotnim oksidima zabilježeno je svake godine u Njemačkoj, objavila je Agencija za zaštitu životne sredine te zemlje, pružajući dodatne dokaze o rizicima po zdravlje koje predstavljaju toksične čestice koje uglavnom proizvode dizel motori.

Novi podaci će vjerovatno povećati pritisak na proizvođače automobila i vladu Njemačke, dok pokušavaju da uspore zalazak dizel tehnologije u koju su proizvođači iz te zemlje uložili milijarde.

Njemačka Agencija za zaštitu životne sredine je saopštila da azotni oksidi izazivaju bolest milion osoba godišnje i da je koncentracija toksičnih čestica u 70 gradova veća od dozvoljene.

Automobilska industrija se oslanja na dizel tehnologiju kako bi povećala efikasnost, ispunila ciljeve o smanjenju emisije ugljen-dioksida i kupila vrijeme za prelaz na električne automobile.

Dizel motori u prosjeku emituju 15 odsto manje ugljen-dioksida u atmosferu od benzinaca, ali istovremeno i četiri puta više azotnih oksida i 22 puta više čvrstih čestica čađi.

Njemačka vlada planira da do kraja godine ograniči kretanje dizel automobila u gradovima, a dugoročno da ih potpuno ukloni, kako bi emisija azotnih oksida bila smanjena.


Izvor: Dnevnik.hr