Djevojka iz Gornjeg Milanovca je najpoznatija snajperistkinja u Ukrajini, bila monahinja i diler

Djevojka iz Gornjeg Milanovca je najpoznatija snajperistkinja u Ukrajini, bila monahinja i diler

Bagira, najpoznatija snajperistkinja na ukrajinskom frontu, u stvari je Danijela Lazović, Srpkinja iz Gornjeg Milanovca. "Blic" otkiva njen životni put - od uspješne sportistkinje preko osuđenog dilera droge i monahinje, do "zaštitnog lica" Srba na ukrajinskom ratištu.

Ukrajinski špijuni nedavno su na internetu ponovo objavili spisak svih srpskih boraca na njihovom ratištu. Prema podacima naših službi, broj se smanjuje, ali ova tema uvijek prijeti da se negativno odrazi na diplomatske odnose dvije države. Među srpskim dobrovoljcima koji ratuju na strani proruskih snaga posebno odjekuje ratno ime Bagire, žene snajperiste, koja je u jednom periodu bila možda i najpoznatiji strani borac na tom krvavom bojištu.

Ukrajinski mediji u više navrata pisali su o ovoj Srpkinji, ali njen identitet, detalji iz života i način na koji je regrutovana do sada su ostali skriveni. U svim pojavljivanjima u tamošnjim medijima ili na društvenim mrežama maramom je skrivala lice i nikada nije govorila o svom životu. Zbog oreola misterije, ali i ubojitog snajpera zbog kog se proslavila, Bagira je poprimila gotovo mitski status među našim borcima. Ipak, iako životna priča ove tridesetdvogodišnje djevojka iz Gornjeg Milanovca liči na filmsku, ona nikako nije pozitivan herojski primjer ratnice kakvom je predstavljaju.

- Danijela Lazović je kao mlada trenirala rukomet i bila je jako uspješna u sportu. Zbog treninga se iz Gornjeg Milanovca preselila u Golubac, blizu manastira Trumane. U jednom trenutku je htjela da promijeni vjeru, da bude muslimanka, međutim, odustala je i riješila da ode u manastir. Nikom nije bilo jasno kako je do toga došlo pošto smo znali njenu prirodu. Nisam siguran ni da je tada bila punoljetna - priča izvor "Blica" blizak porodici snajperistkinje.

U sljedećoj sceni ovog filma - čiji žanr ima elemente ratnog, krimi ili trilera - Danijela je igumanija u manastiru Trumane. Njeno novo ime je - mati Ksenija.

- Često je odlazila za Beograd, mada niko nije znao zbog čega. Navodno je ostajala kod neke prijateljice. Čim bi napustila manastir, skidala je mantiju i ponašala se potpuno drugačije. Njeni odlasci na Kosovo bili su sve češći, sve je bilo pod velom tajne. Nakon nekog vremena postala je sumnjiva policiji - kaže naš izvor.

Dilerka droge

Ubrzo je, na opšte zaprepašćenje, otkriveno da "mati Ksenija" zapravo diluje narkotike, koje nerijetko i sama konzumira, nastavlja naš izvor. Zbog tog djela je uhapšena i čak osuđena na zatvorsku kaznu. Nakon izlaska iz zatvora, Danijela doslovno nestaje. Prekida kontakte sa porodicom, prijateljima i počinje potpuno novi život. Prema saznanjima "Blica", Srbiju napušta novembra 2014.

- Otišla je na teritoriju istočne Ukrajine, u mjesto Snežnoe, i pridružila se komandi "Oplot", u čijem sastavu je djelovala proruski orijentisana paravojna jedinica pod nazivom "Srpski husarski puk". U okviru ove jedinice Lazovićeva je bila na poziciji pješadinca, dok je kasnije raspoređena u vod koji je specijalizovan za obaranje bespilotnih letjelica. Učestvovala je u više oružanih akcija na području Donbasa, gdje se isticala vještinama u rukovanju snajperom - navodi sagovornik "Blica".

Na potjernici

Protiv Danijele Lazović viši javni tužilac u Beogradu je juna 2015. preduzeo dokazne radnje zbog postojanja sumnje da je izvršila krivično djelo učestvovanje u ratu ili u oružanim sukobima. Pošto se nije odazivala pozivima, naloženo je da se ona dovede na saslušanje, ali je policija utvrdila da godinama ne živi na adresi na kojoj je prijavljena, kao i da članovi porodice ne znaju gdje se ona nalazi. U Ukrajini je od tada postala prava "ikona" proruskih dobrovoljaca, a neretko je iznosila i političke stavove.

Tokom intervjua koji je dala donjeckoj novinskoj agenciji, na tečnom ruskom jeziku govorila je da se protivi članstvu Srbije u EU, navodeći da je na ukrajinsko ratište došla isključivo iz zahvalnosti prema Rusiji i njenom narodu.

Da li su isključivo motivi časti presudili u njenom odlasku na ratište, nije poznato: "plata" za ovakve ratne usluge varira u zavisnosti od zasluga i čina ratnika i nekada iznosi i do 2.000 dolara mjesečno.

U javnosti se u junu 2016. pojavila informacija o pogibiji Bagire u sukobu sa ukrajinskim snagama bezbjednosti u okolini mjesta Gorolovka, ali se ispostavilo da je riječ o dezinformaciji. Prema saznanjima do kojih smo došli, ona već nekoliko godina živi u Rusiji sa partnerkom.

 

Izvor: Blic