Dodik je ovim postavio NATO granicu na Drini

Dodik je ovim postavio NATO granicu na Drini

- To da će preko Programa reformi BiH i Republika Srpska ići dalje ka NATO je gotova stvar, nepovratan proces. Dodik je svojim potpisom postavio NATO granicu na Drini i poništio institucije Srpske. NATO put, koji je SNSD davno trasirao, samo je potvrđen potpisivanjem i objavljivanjem ovog dokumenta, rekao je za Srpskainfo predsjednik PDP Branislav Borenović.

– Besmisleno je slušati izlizane Dodikove i SNSD-ove izgovore o nekakvim strategijama, vojnim neutralnostima, unutrašnjim i spoljnim neprijateljima i slično. Ne znam na šta su oni potrošili cijelu godinu. Ovo je, što bi se reklo – ENDE – istakao je Borenović.

Prema njegovim riječima, BiH, a samim tim i Republika Srpska, idu u NATO alijansu.

-To je sada realnost, koju je Dodik potpisao i treba je saopštiti narodu. Nisam iznenađen, ali i dalje ostaje gorak ukus zbog činjenice da je Dodik Narodnu skupštinu Republike Srpske, Vladu RS i ostale institucije Srpske uklonio, izbrisao, izbacio iz samog Programa reformi BIH, što je baš nepotrebno i sramotno. Pored toga što je nasamario Rusiju, on je slagao narod i ponizio parlament Srpske. Ako ima hrabrosti i obraza, samo neka prestane braniti neodbranjivo i prebacivati odgovornost na druge. Sve se sada zna, sve su varijable poznate – rekao je Borenović i dodao da je dio aranžmana “Trgovina: Fotelje za NATO” sada realizovan.

On je rekao da je u svemu najlošija Dodikova odluka da se cijeli ovaj proces vodi bez Republike Srpske i Banjaluke.

– Po ko zna koji put Dodik samostalno donosi strateške odluke, površno, plitko, bez javnosti i učešća institucija, i iz samo sebi poznatih razloga, pričajući jedno, a radeći sasvim suprotno. Da je imao i grama mudrosti trebao je bar insistirati da u dokumentu bude klauzula vezano za cijeli region, uključujući i Srbiji, i da u ovako ozbiljnim budućim procesima direktno učestvuju predstavnici iz RS, da ministar odbrane bude iz RS, da postoji koordinaciono tijelo u kojem su predstavnici Vlada RS i FBiH. Ali vjerovatno tu ima još, za nas skrivenih, razloga zašto je tako radio – zaključio je Borenović.

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH još nije saopštilo sadržaj usvojenog dokumenta Program reformi, ali je Srpskainfo danas prva u BiH objavila kompletan sadržaj ovog kontroverznog dokumenta, koji je dogovoren kada je Predsjedništvo imenovalo Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Izvor: srpskainfo.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks