Dodik najavio sastanak s Putinom u julu

Dodik najavio sastanak s Putinom u julu

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik najavio je za juli sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

-To je dio jedne komunikacije koja je redovna i koja daje rezultate - utvrdio je Dodik, javlja Fena.

Ističući da iako RS ima dobru saradnju s Ruskom Federacijom, koja je na ekonomskom planu prisutna u RS, Dodik je u izjavi novinarima rekao da ta zemlja ni Putin nikada nisu rekli da je RS njihova interesna zona.

- Mislim da se radi o prijateljstvu. Rusija je dobar partner i nikada od njih nismo imali nikakvih zahtjeva. To što ne funkcionira Zapad i Rusija, ne znači da mi trebamo da budemo kolateralna šteta - tvrdi Dodik.

Istovremeno je istakao da RS ima dobru saradnju i sa zemljama Zapada, te da je imao i ranije sastanke sa zvaničnicima SAD, bivšim predsjednikom Billom Clintonom, nekadašnjim njemačkim kancelarom Gerhard Schröderom…

RS je, kaže, usmjerena ka EU, a nastavit će saradnju i s Kinom, jer je to zemlja značajna za dobre projekte.

Entitetski predsjednik je ponovio da RS nije orijentirana ka NATO savezu i da "to postaje problem“, ali da je to stav svih političkih faktora iz tog bh. entiteta.

Dodik je, još jednom, izrazio nezadovoljstvo, jer postoje, utvrdio je, dupli standardi i kod MMF-a, jer RS je uskraćen novac od kredita, iako je ispunila sve zahtjeve, "a Federacija i državni nivo to nisu uradili".

 

Autor: FENA/Dnevni avaz