Dodik nakon sastanka u Moskvi: Putin dao podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu

Dodik nakon sastanka u Moskvi: Putin dao podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu

U Moskvi je završen sastanak predsednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je sa predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao o važnim političkim i ekonomskim pitanjima.

 

- Predsednik Putin izrazio je podršku stabilizaciji u regionu, podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu, poželio napredak i BiH i Republici Srpskoj i u tom pogledu izrazio uverenje da Ruska Federacija svojim odnosom doprinosi stabilizaciji i ukupnom dobrom stanju stvari – izjavio je Dodik za Srnu iz Moskve.

On je istakao da je ovo bila prilika da predsednika Ruske Federacije upozna o razvoju političke situacije u BiH i da iskaže svoje mišljenje o tome „posebno ukazujući na činjenicu da je u BiH i posle 20 godina visoki predstavnik, da su u Ustavnom sudu BiH i dalje tri stranca koja dominantno odlučuju, te da se i u drugim institucijama isto tako održavaju stranci“.

Dodik je istakao da je sastanku konstatovano da je saradnja Srpske i Rusije u kontinuitetu veoma dobra i uspešna, da se zasniva na obostranom uvažavanju interesa na ekonomskom planu.

- Izrazili smo zadovoljstvo činjenicom da je `Zarubežnjeft` kupovinom Rafinerije i sistema naftne industrije Republike Srpske počeo da funkcioniše na najbolji način, da ostvaruje dobit, tako da u tom pogledu postoji sigurnost i garancija da se to nastavi - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je Putina upoznao sa činjenicom da Republika Srpska ima rast bruto domaćeg proizvoda od oko tri odsto i da to predstavlja njenu dodatnu sigurnost.

- Već krajem godine ćemo se, shodno ranijim dogovorima, naći sa gubernatorom Sankt Peterburga i tamo promovisati novo Predstavništvo Srpske, što bi trebalo da bude novi zamajac naše saradnje - naglasio je Dodik.

On je napomenuo da je predsednik Ruske Federacije Putin poželio sve najbolje srpskom narodu i Republici Srpskoj.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik ruskog predsenika Jurij Ušakom i šef predstavništava Republike Srpske u Moskvi Duško Perović.

Dodik je naveo i da će građani Republike Srpske koji žive u Rusiji imati mogućnost da se izjasne na referendumu u Moskvi i na još nekoliko glasačkih mesta širom Rusije.

- Sve je ovde spremno za održavanje referenduma za koji postoji veliko interesovanje ljudi - istakao je Dodik.