Dodik se pravdao komandantu EUFOR-a: -Nećemo provocirati-

Dodik se pravdao komandantu EUFOR-a: -Nećemo provocirati-

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je u Sarajevu sa zapovjednikom EUFOR-a u BiH Martinom Dorferom. 

Dodik i Dorfer konstatirali su da su između BiH, na svim razinama, i Misije EUFOR-a uspostavljeni odnosi povjerenja i međusobne saradnje. Također, saglasili su se da je BiH danas stabilna, a da je tome doprinijela i prisutnost EUFOR-a. 

Dodik je prenio zapovjedniku Dorferu da Vijeće  ministara BiH još nije formirano, rekavši da to predstavlja otežavajuću okolnost u normalnom funkcioniranju BiH, a da je to, između ostalog, i rezultat pogrešno postavljenih prioriteta pojedinih političkih zvaničnika u BiH. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ponovio je zapovjedniku EUFOR-a da inicijativa da za "dan Republike Srpske" pripadnici Trećeg pješadijskog puka nose svečane uniforme Vojske Republike Srpske predstavlja samo čin baštinjenja tradicije vojske tog entiteta , te da tu nema namjere da se iko provocira i da se tenzije oko toga dižu bespotrebno, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

Izvor: Faktor