Milorad Dodik u subotu uvodi vanredno stanje u Republici Srpskoj

Milorad Dodik u subotu uvodi vanredno stanje u Republici Srpskoj

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je da će u subotu, 28.marta, biti održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti uvedeno vanredno stanje.

- Na taj način ćemo moći brže donosti mjere koje su čak vezane i za zakone i time regulišemo neke stvari - rekao je Dodik u obraćanju javnosti.

Medicinske mjere, koje su preuzete, kaže, daju rezultate, ukoliko ih se građani pridržavaju, a karantin na bh. granici je smanjio broj onih koji dolaze u RS iz inostranstva.

- U prošlom danu smo imali samo njih 24 koji su se pijavili na svim graničnim prijelazima na teritoriji RS-a. Osnovna stvar je da jurimo za onima koji su imali kontakt s zaraženim kako bi mogli da preduzemo određene mjere - rekao je Dodik i dodao i da su problem neodgovorni pojedinci.

Potrebna je, kaže, podrška građana u odgovornom ponašanju te uvjerava da postoje pomaci u naporima da se nabave respiratori.

- Nismo uspjeli da na najbolji mogući način neke stvari iskordiniramo s Federacijom BiH, koja kasni i predstavljat će nam potencijalno mjesto širenja epidemije. Morat ćemo da vidimo koje ćemo mjere preduzeti u tom pogledu... - ustvrdio je član Predsjendištva BiH.

Najavio je podršku privredi, kroz poseban fond te novi set mjera.

Izvor: fena.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks