Dodikov kandidat kršio zakon - Zoran Tegeltija osuđen na pet mjeseci zatvora uslovno

Dodikov kandidat kršio zakon - Zoran Tegeltija osuđen na pet mjeseci zatvora uslovno

Tegeltija je kao načelnik Sektora za carinsko pravne poslove Uprave carine Banja Luka teže povrijedio pravo firme “Kondor-šped” iz Novog Grada, zbog čega je osuđen na uslovnu kaznu od pet mjeseci zatvora.

U Bosni i Hercegovini nije rijetka pojava da su ministri, ili ljudi koji obavljaju neku funkciju u vlasti bivši osuđenici ili osobe s mnogo krivičnih prijava. Tako Zoran Tegeltija (SNSD), kandidat za mandatara Savjeta ministara BiH iza sebe ima presudu Osnovnog suda u Banjoj Luci prema kojoj je pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu zatvora od pet mjeseci zbog nesavjesnog rada u službi.

– Naime, Tegeltija je kao načelnik Sektora za carinsko pravne poslove Uprave carine Banja Luka teže povrijedio pravo firme “Kondor-šped” iz Novog Grada tako što je mimo ovlaštenja sačinio akt u formi obavještenja kojim je obavijestio carinarnice na području RS da se privremeno obustavlja rad ovog preduzeća, a za obavljanje poslova međunarodne špedicije.

Ovu odluku je obrazložio tako što je napisao da je blokiran žiro račun “Kondor-špeda”. I žalba na ovu presudu je odbijena, pa je Tegeltija bio na uslovnom zatvoru. Ali, to ga nije spriječilo da napreduje u karijeri, pa je shodno zakonskim odredbama postao ministar, jer mu je kazna zatvora bila manja od devet mjeseci.

Potpredsjednik Narodne Skupštine RS i član Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) Ramiz Salkić kazao je u izjavi za agenciju Patria da je zakon nažalost takav da dopušta djelovanje na visokim funkcijama onima koji iza sebe imaju presude.

– Sad je druga stvar moralne dimenzije i sigurno nepovjerenje građana u takve ljude koji obnašaju tako važne pozicije, a imaju bilo kakvu presudu za zloupotrebu položaja ili bilo šta slično. Trebalo bi se to mijenjati i u budućnosti ne bi im trebalo davati prostor i mogućnost da obnašaju izrazito važne pozicije s tim da svakom treba dati pravo na rad i da mogu obezbjediti egzistenciju svojoj porodici – kaže Salkić.

 
Izvor: oslobodjenje.ba