Dragoslav Dedović: Na novinare pucaju

Dragoslav Dedović: Na novinare pucaju

U Crnoj Gori je pucano na novinarku Oliveru Lakić. Nezavisni mediji i opozicija optužuju predsednika Djukanovića da je pripremio teren za napad.

Vladi bliski mediji su lakonski javili da je persona sa imenom „O.L“ pod nerazjašnjenim okolnostima povredjena vatrenim oružjem. A fakt glasi: u blizini svog stana u crnogorskom glavnom gradu Podgorici je novinarka Olivera Lakić, saradnica nezavisnog lista „Vijesti“, upucana u desnu nogu. Neimanje empatije od strane vladajućoj partiji DPS bliskih medija skoro da i ne čudi jer je predsednik države Milo Djukanović mesec dana pre toga optužio „Vijesti“ da šire „fašističke ideje“.

Napadi se dešavaju po ustaljenoj šemi

Suosnivač i izdavač „Vijesti“ Željko Ivanović je za DW rekao da je pravi razlog za ovakvo psovanje od strane predsednika činjenica da „Vijesti“ istražuju probleme korupcije i organizovanog kriminala. Do sada je bilo 25 napada na saradnike i imovinu ovog lista – i svi su se dešavali po jasnoj šemi: prvo Djukanović oplete u svom govoru po „Vijestima“ a potom sledi napad.

„Sve dok je ovde Djukanović Gospodar i Car“, kaže Ivanović, „će naš list, kao jedan od najverodostojnijih u Crnoj Gori i regionu, biti pod udarom terora. Jer sve kriminalne grupe, o kojima pišemo i koje organizuju ovakve napade, ostaju zaštićene i nedodirive.“

Olivera Lakić je napadnuta na istom mestu kao i pre 6 godina, kad je jedan mušarac tako pretukao da je završila u bolnici – najverovatnije zbog njenog pisanja o kriminalu u duvanskoj industriji u Crnoj Gori. Počinioc je uhapšen i osudjen – njegov nalogodavac je ostao nevidiv. A pretnje protiv ove novinarke ne prestaju. Ona se stoga bila prvo povukla iz redakcije i 31 mesec bila pod policajskom zaštitom.

Život pod zaštitom policije je sve, samo ne normalan. O tom jadu sve može da kaže crnogorski istraživački novinar Tufik Softić. Godine 2007 su ga, ispred sopstvene kuće u gradu Berane na severu zemlje, pretukla dvojica maskiranih. On je pre toga za „Vijesti“ kao i za prema vladi kritički nastrojenom nedeljniku „Monitor“ pisao o trgovini drogom te vezama izmedju podzemlja i crnogorske političke elite. Napadači, u patuljastoj državi Crnoj Gori, nikad nisu otkriveni. 2013 je ispred Softićeve kuće eksplodirala bomba. Nakon toga je dobio policijsku zaštitu. A ni taj bombaški prepad nikad nije razjašnjen.

O napadu na koleginicu Oliveru Lakić je Tufik Softić saznao dok je učestvovao na jednoj konferenciji OEBS-a o slobodama medija u Makedoniji. Za DW on kaže daje u tri decenije, od kad je na vlasti u Crnoj Gori Milo Djukanović, bilo veoma puno napada na novinare a da ni jedan nije konsekventno rasvetljen. Posebno ne oni, koji izgleda imaju političko-kriminalnu pozadinu.

„U Crnoj Gori su mafija i država srasle u jedan organizam, tako da više nema jasne granice izmedju njih. Političari često nasrću na kritičke medije. Klasični primer je Djukanovićeva tvrnja da je list „Vijesti“ fašistički. Što podstrekava kriminalce da svoje napade ponavljaju bez ikakve kazne. Kako da se onda Olivera i ja sigurno osećamo u takvoj Crnoj Gori ?“

Na rang-listi slobode štampe, koju je nadavno objavila organizacija Reporteri bez Granica, je Crna Gora na 103 mestu od 180 država – što ocene Tufika Softića izgleda potvrdjuje.

Bogataš i njegovi glineni golubovi

Magazin „Forbes“ je Mila Djukanovića već više puta predstavio kao jednog od najbogatiji političara Evrope. Njegov brat Aco, sestra Ana i on po procenama poseduju okvirno 136 miliona eura – časna suma za jednu gorko siromašnu državu od nekih pola miliona stanovnika.

Djukanović, koga su ranije permanentno povezivali sa švercom cigareta na veliko, je istovremeno politički garant zapadog ukotvljenja Crne Gore. Državna nezavisnost i nedavno učlanjenje u NATO kao i kandidatura za EU su njegovo životno delo. A njegovi kritičari tvrde da Zapad zbog njega u ime geopolitičkog kalkulacija žrtvuje sopstvene vrednosti.

Čime je i EU saodgovorna za napade na novinare u Crnoj Gori – zbog nečinjenja, kaže Željko Ivanović. On veruje da će i vremenima nekaznivosti u Crnoj Gori kad tad doći kraj. A do tada on i njegove kolege moraju da izdrže. I moraju da pretrpe cinično nemešanje EU, posbeno kad jedna Federica Mogherini u Briselu prima jednog Mila Djukanovića i na sva usta ga hvali „za njegove evropske vrednosti i napore u približavanju i napredku Crne Gore ka EU“.

I sve dok EU i Brisel svoje reakcije svode na nadanja, da „će nadležne državne institucije pronaći nalogodavce i počinioce“ i svaki put izjavljivati saučešća, kritikuje Ivanović, „dotle će nezavisni mediji i novinari u Crnoj Gori biti njegovi glineni golubovi – i time legitimni ciljevi“.

 

Deutsche Welle je od 2016 partner crnogorskih „Vijesti“, a naš urednik Dedović piše nedeljne kolumne, koje istovremeno objavljuju oba medija.

 

Piše: Dragoslav Dedović/Prevod: Mirko Vuletić
Izvor: Deutsche Welle (DW)