Dražen Milosavljević: Denisu Latinu iz Republike Srpske

Dražen Milosavljević: Denisu Latinu iz Republike Srpske

Gospodine Latin, kao neko ko živi u Banjaluci, a gledao je Vašu emisiju i na samim počecima tokom rata i doživljavao Vas kao objektivnog i dobronamjernog, ne mogu da se danas načudim Vašem licemjerju i dvoličnosti. Prije svega što iz od Srba etnički očišćene Hrvatske pozivate na ukidanje Republike Srpske kao oblika visoke autonomije srpskog naroda u BiH.

Vi, u čijoj emisiji sam saznao za "Brijunske transkripte" ("...da im se zada takav udarac da Srbi praktično nestanu... da im se tobože garantira sigurnost"). Jeste li Vi svjesni da živite u etnički najčistijoj EUropskoj državi? Da je NDH imala rasne zakone po kojima su masovno ubijani Srbi, Jevreji i Romi? Da bi danas u Hrvatskoj živjelo 2 miliona Srba da nije bilo genocida? Pa da li je Hrvatska genocidna tvorevina ili se genocid nad Srbima ne pika?

Šta mislite koliko danas živi Srba u Šantićevom Mostaru? Nema ih kao ni Hrvata u Banjaluci. Eno, na zidu sam Vam postavio video u kojem Vaš rado viđen gost Ante Prkačin kaže da su hrvatske gardijske brigade jurišale na Srpsku i da Hrvatska ima sreće što Srbi nisu miljenici Zapada. Taj isti Ante se povezuje s uvozom mudžahedina u BiH, sa zločinom nad Srbima u Sijekovcu kod Bosanskog Broda, ali nikad neće odgovatati. A lijepo se promovisao u "Latinici", baš kao i ostale glavešine KOS-a i UDBA-e (Gregurić, Luković, Manolić, Perković,...), koji su zajedno sa istima sa srpske i muslimanske strane izvršili zadatak rušenja SFRJ.

Znate li Vi koliko su samo nafte prebacili Karadžiću? Pitajte Hrvoja Šarinića, ako je živ! Pitajte Rajića o procvatu trgovine s Karadžićevim ljudima u Kiseljaku! Karadžić vam je sa Bobanom bio kompa još od 1992. godine. Zar nije "genocidni Karadžić" preko Banjaluke izvukao HVO iz Srednje Bosne poput najvećeg humaniste? Mislite da Tuđman i Mesić nisu trebali još 1995. s Karadžićem i Miloševićem biti presuđeni na doživotnu?

Nije li Tuđman potpisom u Dejtonu pravno verifikovao visoki stepen državnosti Republike Srpske? A šta ćemo s onima koji su ih stvorili, dali im moć? Gdje je njihova odgovornost? Zar nisu u Srebrenici bili neki holandski vojnici? Zar nije iz "demilitarizovane" Srebrenice Naser Orić s naoružanim hordama izlazio i divljao po srpskim selima u Podrinju, ne ostavljajući žive iza sebe? Srebrenica je bila potrebna onima koji su odlučili da se rat okonča. Njihov čovjek, visoki oficir KOS-a, živi 300 metara od mene, u Hagu se pojavljuje kao svjedok, a formirao je jedinicu koja je streljala zarobljene. Za razliku od Pavelića, poštedili su žene i djecu, gospodine Latin.

Znate li Vi da se u galeriji haškog političkog parasuda pri presudi Karadžiću pojavljuje učitelj sa Kupresa, Musliman koji je kao pripadnik HVO pobio zarobljene Srbe u kupreškom selu Malovan, a onda bježao preko Mrkonjić Grada u Novi Sad? Prisutan je kao "žrtva rata", jer zbog masakra nad Srbima je rat proveo u zatvoru Tunjice kod Banjaluke. Znate li Vi koji je to paradoks?

Danas iz Hrvatske odlaze masovno Hrvati, a Srpska se prazni od Srba. Prvi čovjek Srpske se bori da i Hrvati u BiH dobiju autonomiju poput Srba, a Vi biste je oduzeli i Srbima, kao što ste učinili u Hrvatskoj ukidanjem konstitutivnosti narodu koji je dao Hrvatskoj Matavulja, Šerbedžiju, Novkovića, Arsena, Kalembera, Drljaču Rusa, Dražena Petrovića, pa sve do Obrada Kosovca. Narodu koji je digao ustanak protiv okupatora u malom Srbu i omogućio Stipi Mesiću da pobijedi i 1941. i 1945. godine. Istom onom koji je "obavio zadatak, jer Jugoslavije više nema".

A vidite, gospodine Latin, to je bila moja zemlja koju je Vaš Mesić srušio i na posljetku se pojavio kao svjedok u Hagu koji Vi danas veličate. A u Dejtonu Srpsku nije potpisao Karadžić, nego Izetbegović i Tuđman. Da nije bilo Mesića i ove dvojice, ne bi bilo ni potrebe za stvaranjem Srpske. Genocid je presudom pravno ograničen na Srebrenicu, dok genocid u NDH nije ograničen na Jasenovac ili Jadovno. Znate Vi to, samo je potrebno čojstvo da imate pošten pristup i priznate sebi i čitaocima.

Mislio sam da ste veliki novinar i čovjek, ali ste me nepoštenim pristupom strašno razočarali. Vratili se na nivo ratnohuškačke propagande "Slikom na sliku", ili kako su ovdje to zvali "Slinom na slinu", koju ste uređivali. Ne znam da li sve ovo razumijete i da li želite da razumijete. Samo da znate, uopšte se danas nisam bavio presudom Karadžiću, čak sam bio spriječen da pogledam presudu, a nisam je pogledao ni u snimku. Nisam ni njegov fan. Još kao dijete od 1993. sam uvidio šta se radi i ko ga okružuje. Bila je to veoma slična klika onoj oko Vašeg Tuđmana, Karadžićevog kompanjona.

Ali smatram nepravdom da sa Karadžićem nisu još 1995. godine na smetljište istorije otjerani svi akteri 90-ih sa svih strana, zajedno s tzv. novinarima koji takođe snose odgovornost za širenje propagande. Zar da Mesić i Orić tumače presudu Karadžiću? Žao mi je, ali od danas ne možete biti moj ni virtuelni prijatelj. Drago mi je da ste ovo pročitali do kraja. Pogledajte se u ogledalo ponekad!

 

Piše: Dražen Milosavljević
Foto naslovna: Dražen Milosavljević/Privatna arhiva/Facebook
Izvor: Facebook/Infomedia Balkan