EK o Srbiji: Odnosi sa Prištinom i vladavina prava određuju tempo pristupanja

EK o Srbiji: Odnosi sa Prištinom i vladavina prava određuju tempo pristupanja

Ukupni tempo pristupanja Srbije zavisiće pre svega od intenzivnijeg toka reformi vladavine prava i normalizacije odnosa sa Kosovom, stoji u nacrtu godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku u koji je uvid imao RTS.

Izveštaj o stanju reformi u Srbiji i drugim zemljama sa perspektivom članstva u EU biće zvanično usvojen sutra, a visoka predstavnica EU Federika Mogerini će ga zvaničnicima Srbije predstaviti tokom posete Beogradu u sredu.

Srbija treba da produbi svoje angažovanje u dijalogu sa Prištinom, uključujući primenu svih dogovora, a posebno onog o energetici, navodi se u delu izveštaja koji je posvećen Srbiji u okviru dokumenta o strategiji proširenja EU, i dodaje da je inicijativa predsednika Srbije o unutrašnjem dijalogu dobrodošla u ovom pogledu.

EK ocenjuje da Srbija treba da nastavi da igra pozitivnu ulogu u popravljanju regionalnih veza i očuvanju stabilnosti. U delu izveštaja koji se odnosi na Kosovo, navodi se da Priština treba da pojača angažovanje u dijalogu sa Beogradom, a posebno rad na formiranju Zajednice srpskih opština.

Govoreći o vladavini zakona, EK ocenjuje da je bilo određenog napretka, ali da Srbija treba da pojača napore i postigne više rezultata, posebno u "stvaranju ambijenta za slobodu izražavanja, jačanju nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa i održivog napretka u borbi protiv korupcije i ogranizovanog kriminala".

Ekonomske reforme nastavljaju da daju rezultate, posebno u vidu makroekonomske stabilnosti, stoji u nacrtu. Međutim, "nivo privatnog i javnog ulaganja je nizak, a poslovno okruženje za mala i srednja preduzeća mora da se popravi".

Izveštaj Evropske komisije navodi da je "velika strukturna reforma javne uprave, poreskih organa i državnih preduzeća i dalje nedovršena".

U okviru pristupnih pregovora, ključno je da Srbija razvije i održi administrativne kapacitete za bavljenje pitanjima članstva u EU, poručuje Evropska komisija u izveštaju koji će biti objavljen sutra u Strazburu.


Izvor: RTS