Električni okršaj: Porsche vs Tesla – ko će izaći kao pobednik

Električni okršaj: Porsche vs Tesla – ko će izaći kao pobednik

Nakon što je Porsche predstavio električni Taycan, oglasio se i njegov rival sa druge strane okeana.

Kompaniji Tesla nije dugo trebalo da se oglasi povodom premijere prvog električnog modela iz Štutgarta i, kako se u medijima najavljuje, budućeg rivala Modelu S.

Na društvenim mrežama već se uveliko porede karakteristike dva luksuzna električna automobila, a prema navedenim specifikacijama čini se da Tesla nema mnogo razloga za brigu.

Naime, Model S ima bolje ubrzanje od 0 do 60 milja na čas (0-96 km/h) – do ove brzine stiže za samo 2,4 sekunde. Nemački model u svom najsnažnijem izdanju isto ubrzanje postiže za 2,6 sekundi.

Tesla se može pohvaliti i većom maksimalnom brzinom od 262 km/h, dok Taycan može da juri do 260 km/h.

Navedena je i autonomija, prema američkom mernom standardu, a i u ovom slučaju Model S odnosi pobedu – 345 milja (555 km) u poređenju sa svega 250 Porscheovih milja (402 km).

Još jedan adut koji je na strani Tesle je cena automobila. U SAD se Tesla S najsnažnijoj konfiguraciji može kupiti za 99.000 dolara, dok Porsche Taycan košta gotovo dvostruko više – 185.000 dolara.

Inače, Ilon Mask je odmah nakon premijere Taycana iskoristio priliku da se naruga Porscheu preko Tvtera. Mask je prvo izjavio da Porsche ne zna šta znači reč Turbo (dve top verzije električnog modela proizvođača iz Štutgarta nose dodatke “Turbo” i “Turbo S” u nazivu ), a potom najavio da će Model S sledeće nedelje izaći na Nirburgring kako bi pokazao svoju nadmoć na toj legendarnoj stazi.

Međutim, prvom čoveku Tesle ubrzo su odgovorili brojni Tviteraši, koji su ga podsetili da i on često svojim izjavama i nazivima određenih sistema i funkcija u Tesla automobilima ustvari obmanjuje javnost i kupce, apostrofirajući između ostalog reč "autopilot" koji to u stvarnosti nije.

 

Izvor: b92.net