EU ne želi da uvozi neriješene sporove - Malo je vjerovatno da će zapadnobalkanska šestorka zajedno ući u EU

EU ne želi da uvozi neriješene sporove - Malo je vjerovatno da će zapadnobalkanska šestorka zajedno ući u EU

"Svaka zemlja mora riješiti bilateralne konflikte sa svojim susjedima. EU ima najsnažniji uticaj tokom pregovora, ali gotovo nikakav uticaj kada neko postane član. Zbog toga EU u svakom slučaju kod novih članica ne želi da doživi nikakva iznenađenja", objasnio je Han na skupu Saveza EU zaposlenih u javnom sektoru u Beču

Evropski komesar za proširenje Johanes Han istakao je da je malo vjerovatno da će zapadnobalkanska šestorka (Crna Gora, Srbija, Albanija, Kosovo, Makedonija i Bosna i Hercegovina) zajedno ući u Evropsku uniju (EU), ali da je neophodno da kod pristupanja prvi i šesti ima realnu perspektivu, prenosi Tanjug.

Istovremeno je podvukao da EU ne želi da uvozi neriješene sporove.

"Svaka zemlja mora riješiti bilateralne konflikte sa svojim susjedima. EU ima najsnažniji uticaj tokom pregovora, ali gotovo nikakav uticaj kada neko postane član. Zbog toga EU u svakom slučaju kod novih članica ne želi da doživi nikakva iznenađenja", objasnio je Han na skupu Saveza EU zaposlenih u javnom sektoru u Beču.

Jasan stav EU po tom pitanju, prema njegovim riječima, već je izazvao "dinamiku", ukazujući na primjer rješavanja spora oko imena Makedonije. Kritiku je Han uputio pojedinim zemljama regiona po pitanju borbe protiv korupcije.

Han je rekao i da takse koje je uvela Priština na srpsku robu nije bio korak koji je doprinio stabilnosti i prosperitetu u regionu.

On je  bjasnio da je uvođenje tih taksi potvrdilo koliko je još uvijek krhka situacija u regionu.


Izvor: Tanjug