EU upozorava: Srbi na meti u Hrvatskoj, učestali napadi i govor mržnje

EU upozorava: Srbi na meti u Hrvatskoj, učestali napadi i govor mržnje

U Hrvatskoj eskalira rasistički i nepodnošljiv govor mržnje protiv Srba, LGBT osoba i Roma, istakla je u svom danas objavljenom izveštaju, Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije Savjeta Evrope (EKRI), izrazivši duboku zabrinutost zbog porasta nacionalizma u Hrvatskoj, naročito kod mladih, koji, kako se ističe, često ima oblik hvaljenja ustaškog fašističkog režima.

U Izvještaju se naglašavaju i fizički napadi protiv Srba, LGBT osoba i Roma i njihove imovine. Kritikuje se neodgovarajući odgovor hrvatskih vlasti na sve veću netrpeljivost, uz zaključak da se zakonodavstvo protiv govora mržnje i nasilja motivisanog mržnjom retko primjenjuje.

Rasistički i zapaljivi grafiti, sa nacističkim i ustaškim simbolima kojima su česta meta pripadnici srpske manjine, jedan su od prevladavajućih oblika govora mržnje u javnom sektoru. Navode se neke od tipičnih poruka kao što su „Ubij Srbina“ i „Srbe na vrbe“, kao „još uvek uobičajena pojava na ulicama gotovo svih hrvatskih gradova“. Ističe se i upotreba ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, za koji se pojašnjava da se smatra ekvivalentom nacističkog pozdrava „zig hajl“.

Ukazuje se na povećanje nasilja protiv pripadnika srpske manjine od 2012. godine i ističe da će EKRI tokom sledeće dvije godine pratiti stanje u Hrvatskoj po pitanju rasizma i diskrimanacije.


Izvor: Novosti