Evropski BMW – manje zagađivanje, dodatna oprema

Evropski BMW – manje zagađivanje, dodatna oprema

Njemački gigant BMW donosi novine u svoje evropske modele u 2018. godini, a akcenat je na smanjenju zagađivanja životne sredine, uz dodatnu opremu u vozilima.

Prije svega, BMW će sve dizel jedinice u serijama 1, 2, 3 i 4 opremiti sa SCR (Selective Catalyst Reduction) katalizatorom uz novi izduvni sistem za seriju X1, koji će pomoći u smanjenju emisije štetnih gasova.

Ove “zelene” promjene ne zaustavljaju se ovdje, nekoliko modela sa benzinskim jedinicama će biti opremljene filterom čestica, takođe.

Ovaj filter je uveden još u julu u model 220i Coupe, ali će se rašitiri i na ostale modele Serije 2, kao i na verzije u serijama X1, X3, 4 Coupe i i8.

U međuvremenu, BMW će ponudu pogonskih jedinica u X3 pojačati sa xDrive25d sa 2.0-litarskim TwinPower Turbo četvorocilindarskim dizel motorom koji ima 231 KS i 500 Nm. Motor će biti uparen sa osmostepenim automatskim mjenjačem i pogonom na sva četiri točka s ubrzanjem 0-100 km/h za 6,8 sekundi.

S druge strane, moćni X3 M40i će dobiti standardni M Sport diferencijal, a BMW najavljuje “još dinamičnije ubrzanje prilikom izlaska iz krivine”.

Ljubitelji manuelne transmisije će biti razočarani, jer će osmostepeni automatik postati standard u većini modela. Steptronic mjenjač je planiran za 320d xDrive Sedan/Touring, 320d xDrive Gran Turismo, 420i xDrive Coupe, 430i Coupe i 420d xDrive Gran Coupe.

Osim toga, Serija 5 Sedan i Touring će u standardnoj opremi dolaziti sa LED maglenkama i kontrolom parkiranja (PDC – park distance control), a druge promjene uključuju podjelu zadnjih sjedišta 40/20/40 u sedan verziji.

Takođe, svi BMW modeli će dolaziti standardno sa ConnectedDrive servisom, koji omogućava vlasnicima kontrolu informacija o svom vozilu preko “pametnog” telefona, kao i otključavanje/zaključavanje vrata.

Većina ovih promjena će se dogoditi od proljeća, ali neke već početkom marta.


Izvor: CDM