F1 se raduje povratku -devojaka sa starta-

F1 se raduje povratku -devojaka sa starta-

Predstojećeg vikenda na programu je Velika nagrada Monaka, a to ujedno znači i povratak "devojaka sa starta" u Formulu 1.

Vlasnik F1, američka kompanija Liberti medija, zabranio je tradicionalnu upotrebu popularnih "grid girls" u januaru, istakavši da se protivi modernim društvenim normama jer ponižava žene.

Međutim, devojke će se vratiti na stazu u Monaku kao modeli švacarskog proizvođača satova Tag Ojera (Tag Heuer), mada neće imati zvaničnu ulogu "devojaka sa starta".

"Žene su najdivnija stvar na svetu", pozdravio je pvratak devojaka šampion 1 Luis Hamilton, "Monako je izuzetno elegantna Velika nagrada, a kada izađemo na stazu i tamo vidimo divne žene, to je ono što VN Monaka predstavlja i to je divna stvar".

Monako se prošlog meseca usprotivio odluci vlasnika F1 Libertija da zabrani "grid girls".

"Volim žene. Mislim da izgledaju prelepo. Diže se prevelika buka u vezi sa ovim. Sve devojke koje su učestvovale u prošlosti su to radile jer su želele. Siguran sam da ako pitate bilo koju od njih na trci u nedelju da će odgovor na to biti – da. Ne verujem da ih iko prisiljava na to", podržao je velikog rivala Sebastijan Fetel.

S druge strane, pristalice odluke Libertija tvrde da su žene bile objektifikovane.

"Niko ne treba da podržava ili forsira žene ukoliko se osećaju neprijatno. Ako je zaista tako, ne treba to da radimo", dodao je Hamilton.

"Grid girls" su godinama bile jedan od obeležja F1, uglavnom su to bili fotomodeli koji su držali suncobrane, reklame ili table sa imenima vozača uoči početka trke.

Zabranjene su samo u F1, dok su i dalje aktivne u MotoGP i drugim automoto šampionatima.

 

Foto naslovna: Getty images
Izvor: b92.net