Feraget - Slučajevi Dragičević i Memić su najveće afere u BH. pravosuđu (Video)

Feraget - Slučajevi Dragičević i Memić su najveće afere u BH. pravosuđu (Video)

O slučaju Memić, ali i radu pravosuđa uopšte, govorili smo sa advokatom porodice Memić, Ifetom Feragetom. On je bio gost Dnevnika 2, pogledajte cjelokupan razgovor.

BHRT: Upozoravali ste na manjkavosti u predmetu “Dženan Memić”. Naređeno je ponovno suđenje Seferovićima. Postoje li rokovi do kada suđenje mora početi i da li pripremate novi dokazni materijal?

Feraget: Govor istine je uvijek jednostavan. Ja odgovorno tvrdim da je Dženan Memić ubijen, kao i David Dragičević. Suština problema je da ne možete jednostvano dokazati laganje i laži tužilaca. 

BHRT: Zatraženo je i obavljanje novog saobraćajnog vještačenja nad izvedenim dokazima. Kako to funkcioniše, biraju li se novi članovi komisije koja obavlja vještačenje ili?

Feraget: Zatraženo je novo vještačenje. Morate znati da je devet vještaka odbilo da svjedoči odbilo da svjedoči u slučaju Dženana Memića, po zahtjevo odbrane kolege Karkina. Uvijek sa obrazloženjem da su svi dokazi na našoj strani, ali oni ne bi željeli da se petljaju u taj slučaj. Sada je Vrhovni sud po meni ukinuo tu presudu na jedan apstraktni način. Javnost mora znati da imaju dvije vrste činjenica. Činjenikoje vam idu na teret optuženog i činjenice koje vam pogoduju. Kako je moguće da dođe do podizanja i potvrđivanja optužnice za saobraćajnu nesreću kad Dženan Memić nema nijednu povredu izazvanu saobraćajnom nesrećom. 

BHRT: Kako komentarišete današnji istup u javnost potpredsjednice VSTS-a Ružice Jukić koja optužuje međunarodnu zajednicu za miješanje u rad pravosudnih institucija i traži hitnu reakciju Predsjedništva BiH, a u vezi s aferom “Potkivanje”? Ima li pritiska na pravosuđe?

Feraget: Ja mislim da su to notorne gluposti. Vladavina prava kao ideja je nešto u što svi moramo vjerovati. To podrazumjeva da svi koji se bave primjenom zakona da su ograničeni samim pravom, da posjedujemo zakone koji imaju jasna svojstva i da imamo institucionalne garancije. Mi smo na sva tri testa pali. . Pojedini moćnici sami sebe stavljaju iznad zakona. 

BHRT: Na protestima ispred zgrade VSTS-a bili su i predstavnici porodice Memić i aktivisti Grupe “Pravda za Davida”. Da li je i to neki oblik pritiska i kako u ovoj zemlji uspostaviti vladavinu prava?

Feraget: Ja sam uvijek govorio da mi treba sudnica, a ne ulica. To može podstaći da rade u skladu sa zakonom. Ovo, kao i vaše emisije, prilozi dnevnici su samo oko javnosti. U svim našim predmetima imamo veliki problem, istrage. Dali smo velika ovlaštenja tužiocima a nemamo njihove garancije. 

VIDEO:


Izvor: BHRT